Kontrolling rendszerek, módszerek és lehetőségek bemutatása egy költségvetési intézmény példáján keresztül - Földi Ildikó Gyöngyi (2018)
Az állami fenntartású egészségügyi intézetek számára az Állami Egészségügyi Ellátó Központ egy egységes intézményi kontrolling módszertant dolgozott ki, hogy a fenntartható működés sikere érdekében elősegítse a kórházon belüli szervezeti és költséghatékonyságot. Szakdolgozatomban ennek a módszertannak a Szent Imre Kórházban megvalósult implementációját mutatom be. Az egységes módszertan előírja a Kontrolling szervezet működtetését, meghatározza a költséghely/költségviselők kialakítását; a szervezeti egység fogalmát egységesítette, és kötelező szervezeti egység szintű eredményszámítást rendelt el, valamint bevezette az egyeztető híd fogalmát a számviteli eredmény és az osztályos kontrolling eredmény eltérésének kimutatására. 2014-től új számviteli alapelvet kell alkalmazniuk a költségvetési szerveknek, eszerint minden intézménynek meg kell valósítani az üzemgazdasági szemlélet (eredményszemlélet) alkalmazását is a pénzforgalmi szemlélet mellett. A pénzforgalmi - és az eredmény szemlélet összehasonlításával megállapítható, hogy a betegellátás teljesítményét az eredmény szemlélettel lehet bemutatni. A középtávú stratégiai, illetve az éves operatív tervek meghatározására és követésére az egészségügyben jól használható módszert, a Balanced Scorecard mutatószám rendszert, a kórházban is alkalmazzuk tervezésre, a terv-tény adatok összevetésére. Az intézményi kontrolling feladatokat a teljesítményadatok elemzésével mutatom be, továbbá értékelem a jelenlegi és a fejlesztéssel megvalósuló új kontrolling rendszer hatékonyságát.