Videostream kezelése és elemzése OpenCV osztálykönyvtár segítségével - Schmiedl Dávid (2018)
A képelemzés, objektum detektálás évről évre egyre több területen megjelenik és egyre összetettebb felhasználásai jelennek meg a piacon, mint a szöveg vagy közlekedési tábla felismerés, automatikus vezetés. A robotok fejlődése miatt szinte minden területen meg fognak jelenni a detektálás különböző felhasználásai, így ez a jövő szempontjából mindenképpen fontos téma. A szakdolgozatomban C++ nyelven az OpenCV osztálykönyvtár segítségével készítettem egy olyan alkalmazást, ami téglalapokat illetve az átlagtól eltérő színű részeket ismer fel egy videó képkockáin. A feladat célja egy olyan program elkészítése volt, amely egy futószalagon haladó deszkát és a rajta található fahibákat detektálja, majd ezekről különböző információkat nyer ki. A fahibákat színük és méretük szerint be lehet sorolni elfogadható és nem elfogadható hibák közé, ezeket beállítva és vizsgálva, különböző módon kategorizálhatóak az elhaladó deszkák. A deszkák detektálásának részeit a program összefonja, így minden egyes deszkát teljes egészében le tud menteni egy képként, hogy akár manuálisan is ellenőrizhetőek legyenek számítógépről nézve. Fontos szempont volt, hogy a faanyagok részeit ne detektáljuk többször, hiszen akkor a fahibák adatai is többször megjelennek és egy jó minőségű deszka könnyen hibásnak könyvelhető el, emellett a teljes deszka képe is használhatatlan lenne. Ennek megoldására egy sablon keresés lett futtatva, ami az előző detektálás képét keresi meg a következő képkockán és csak az az alatti részt menti el eredményként.