Minőségmenedzsment hatása a vállalat értékteremtő folyamataira - Jánosi Gergely (2018)
A minőségmenedzsment a vállalatok életében fontos szerepet játszik, mégis személyes tapasztalatom, hogy a megítélése változó. Kisebb vállalkozások esetén előfordul, hogy egy minőségmenedzsment rendszer csak mint valami szükséges rossz van definiálva. Az említett kisebb vállalkozások, jellemzően kis és mikro vállalkozások, és egy minőségmenedzsment rendszer működtetését csak eszköznek tekintik, amely azért nélkülözhetetlen, hogy a vevői követelményeknek megfeleljenek, valamilyen tanúsítvánnyal rendelkezzenek, de nem látják a működtetés hasznát. Ez a szemléletmód, sajnos nagyobb, közép vállalkozások életében is előfordul. A másik oldalon a vállalat értékteremtő folyamatai vannak, amik gyakorlatilag a profitot biztosítják a cég számára, ezáltal kiemelt fontosságuk van a cég életében. A fentiek tükrében megpróbálok választ kapni arra, hogy a minőségmenedzsment milyen hatással bír a vállalat értékteremtő folyamataira, esetleg milyen összefüggések léteznek, melyek figyelembe vételével hatékonyabbá tehetőek a gyártási folyamatok, optimálisabbá a kiadások. A dolgozat célja egy működő vállalat, a Modine Hungária Kft. gyöngyösi üzemének példáján keresztül feltérképezni ezen kapcsolatokat, és válaszokat keresni a fenti kérdésekre. Az elemzéshez szükséges áttekinteni a releváns elméleti ismereteket, majd feltérképezni a vállalat folyamatait. A vizsgálat során a cél a minél szélesebb skáláról felhasznált, változatos adatok bevonása, illetve szisztematikus ellenőrzése az adatok esetleges kapcsolatainak. A dolgozat végére olyan mennyiségű adattal és vizsgálati elemmel kívánok rendelkezni, melynek segítségével olyan konklúzió vonható le, aminek segítségével képes leszek a fenti problémakört megválaszolni, következtetést vonni le azzal kapcsolatban.