Az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. beszámolóinak bemutatása, elemzése - Gérusz Szilvia (2018)
Szakdolgozatom címe Az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. beszá-molóinak bemutatása, elemzése. Konzulensem dr. Széles Zsuzsanna egyetemi docens. Témaválasztásomban fontos szerepet játszott az, hogy gazdasági jellegű munkatárs-ként részese vagyok a vállalat mindennapi életének, így munkám során betekintést nyerhe-tek a cég szerteágazó tevékenységébe. A választásomat az is indokolta, hogy ennél a társa-ságnál dolgozom már több éve. A társaság tevékenysége eléggé speciális vonalat képvisel, mivel közszolgáltatási feladatot lát el, érdekelt, hogy ennek a folyamatnak milyen gazda-sági hátterei vannak. A dolgozatom témájának a társaság vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének elemzését választottam 2015-től 2017-ig terjedő időszakra vonatkozóan. Ehhez felhasznál-tam az éves beszámolókat, az előadásokon elsajátított ismeretanyagokat és a jelzett szak-irodalmi anyagokat is. A társaság tevékenységét 2015 januárjában kezdte meg, fő tevékenységi körébe a személyszállítás tartozik, négy megye területén látja el feladatát (Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megye). Dolgozatom elején a beszámoló jelentőségéről írtam, majd annak formai, tartalmi előírásait jegyeztem le. Miután bemutattam a társaságot és annak tevékenységét, elsőként a társaság eszközeinek és forrásainak elemzését végeztem el. A társaság fő tevékenysége a személyszállítás, így ebből kifolyólag jelentős tárgyi eszköz igénye van, aminek következ-tében a befektetett eszközöknek van a legnagyobb az aránya az eszközök között. A tárgyi eszközökön belül is a műszaki berendezések vannak többségben illetve az ingatlanok. A forrás oldalon jelentős változás nem történt a mérlegfőösszeghez képest a vizsgált időszak alatt. A tőkeszerkezeti mutatók értékéből látható, hogy a vállalat nem képes növelni a va-gyonát saját forrásból. A következő fejezetben a pénzügyi helyzetet vizsgáltam, azon belül is a likviditást, majd az adósságállományt, végül a cash flow kimutatást elemeztem mutatószámokkal ki-egészítve. Az ezt következő részben elsőként az eredménykimutatás majd a jövedelmezőség elemzését végeztem el. Ebben a részben vizsgáltam a hatékonysági mutatók alakulását is, elsőként a teljes hatékonyság értékét majd ezt követően a részhatékonyságokat számítot-tam ki és elemeztem. Dolgozatom utolsó részében egy lényeges területről, a humángazdálkodásról írtam pár gondolatot. Az emberi erőforrás kulcsfontosságú terület a cégek, szervezetek életében, hiszen jelentős részben a munkavállalókon múlik egy társaság sikere a gazdasági életben. Nehéz jó munkatársat találni, ám még ennél is nehezebb motiválni és megtartani őket.