Az ok bau Kft. Telekom székház megépítésével kapcsolatos projektjeinek értékelése - Mák Balázs József (2018)
Diplomadolgozatom elsődleges célja volt, hogy bemutassam mi vezetett az ok bau Kft. Telekom székház megépítésével kapcsolatos projektek rossz pénzügyi eredményeihez, illetve másodsorban ebből kiindulva, a szakirodalmat és saját tapasztalataimat felhasználva javaslatokat kívántam tenni a vállalaton belüli projektmenedzselési folyamatok fejlesztésére. A Telekom székház Magyarország legnagyobb irodaépülete. Az ok bau Kft. feladata volt tevékenységi köréhez illően a mélygarázs földkitermelése, a kitermelt talaj elszállítása, a telken belüli, épületen kívüli vízi közművek megépítése, valamint az építési ingatlanon belüli és kívüli útépítési és munkálatok ellátása, közösségi tér kivitelezése. Megrendelőnk egyben anyagvállalatunk is, mely a legtöbb elnyert munkánkra jellemző. Ez különböző érdeket szembeállító helyzeteket eredményez, mint a tárgyalt projektek esetén is. A pénzügyi tervezetek összeállításakor az elvárt átlagos nyereség 10% minden típusú tevékenység esetén, amit csak az útépítés tárgyában elindított munkáknál tudtunk reálisan kitűzni, ám a munkafolyamatokat megkezdtük megrendelői nyomásnak eleget téve. A Telekom irodaház projektek megrendelése és tervezett munkakezdése között kevés időnk volt a felkészülésre, kockázatok azonosítására. A nagytömegű földmunka végső pénzügyi eredménye -3,2% lett, a korrekciós, kis mennyiségű földmunka -91,6%-os értéket mutatott. A közműépítés -26,7%-os, míg a külső és belső útépítés -42,7% és -51,2%-os pénzügyi kimenetellel zárult. 198.389.707 Ft hiányzott a 10%-os összesített eredmény eléréséhez. Dolgozatomban egyértelműen kimutattam, hogy a legnagyobb veszteségtényező a munkák időbeni elhúzódása volt, amelynek következtében a tervezetthez képest 120.303.408 Ft-tal többet költöttünk bérekre és 89.596.953 Ft-tal haladtuk meg a munkagépek tervezett költségét. A beépített ingatlant Budapest nagy forgalmú csomópontjai határolják, az építmény méretéhez képest szűk munkaterületen egyszerre több tevékenységet végző vállalkozó dolgozott. Saját hibánkként egyértelműen felróható, hogy nekünk sem volt még ilyen körülmények között tapasztalatunk, illetve a szervezet projekttervezési, projektkövetési folyamatai kevésbé bonyolult munkafolyamatokra optimálisak. Diplomamunkámban következtetéseket vontam le, melyek alapján javaslatokat tettem olyan más projektekre is alkalmazható témakörökben, mint a logisztikai folyamatok fejlesztése, ütemterv kritikus útjának meghatározása, tevékenységeknek megfelelő elvárt eredmény kitűzése, költségtervezés és követés fejlesztése, vezetők projektmenedzsmenttel kapcsolatos tudásanyagának bővítése. Bemutattam azokat a mintadokumentumokat, melyekkel összetetten nyomon követhetőek az anyagszállítások, teljesítésigazolások, számlák, szerződések. Napi jelentésre, pénzügyi ütemtervezésre, eredménykalkulációra, részletes költségfigyelésre, ártükör és pótmunka költségvetés készítésére alkalmas sablont fejlesztettem ki tapasztalataim alapján.