VASÚTI LASSÚMENETEK TÖBBLETKÖLTSÉGE ÉS KIVÁLTÁSÁNAK ELEMZÉSE - Nagy Gábor (2018)
A vasúti közlekedés kiemelt helyet foglal el Magyarország áru és személyszállításában. Ebben nagy szerepet játszik a biztonság, sebesség és a könnyen továbbítandó nagy meny-nyiségű áru. A dolgozat bemutatja az elméleti alapokat a vasúti közlekedésről, infrastruktúrá-ról valamint kifejti egy vasúttársaság, jelen esetben GYSEV ZRT. feladatait és fenntartá-si kötelezettségeit. A szakdolgozat törzs része pályahibák miatti sebességcsökkentésről szól. Ezen sebességcsökkentések másnéven vasúti lassúmenetek, minden vonatnál fajla-gosan többletköltséget jelentenek, illetve halmoznak fel napról napra. Egy valós gyakor-lati példán keresztül bemutatom és feltérképezem ezeket a többletköltségeket, levetítve egy átépítésre. Majd számszerűsítem - forintosítom, és összevetem a sebességcsökkentést megszüntető beruházás értékével. Ez a projekt építőipari és elektrotechnikai beruházás-nak minősül, amely magában foglalja pályaépítési és vonatérzékelést biztosító berendezé-sek átépítését. Beruházásgazdaságossági módszereket ismertetek és elemzek, kiemelve a feladat-hoz legjobban illő indirekt számítási módszereket, melyek üzemeltetési költségeket és tőkeköltségeket vetnek össze valamint kritikus értékeket adnak meg, tőkebefektetés, üzemeltetési költség és időtartam tekintetében. Elemzem a beruházás várható hasznainak különböző aspektusait és összegzem a tapasztalatokat egy ilyen típusú hibaelhárító beruházással kapcsolatban.