Magánklinika bővítési beruházás gazdasági vizsgálata - Hencz Gábor (2018)
A diplomadolgozatom témájául a mindennapi munkám során elvégzendő feladatokhoz szükséges látókör tágítása és az érdeklődési körömből adódóan egy magánklinika bővítési lehetőségeinek elemzését választottam. A klinikát tulajdonló társaság a magyar középvállalati szektor sikeres szereplője, melynek fő tevékenysége a szülészet, nőgyógyászat. A vállalkozás menedzsmentjével tanácsadói szinten több éves szakmai kapcsolatot ápolok, ami segítette a témám lehető legpontosabb feldolgozását. A dolgozatom célja annak megállapítása, hogy egy Magyarországon jól prosperáló magánegészségügyi szereplőnek, mely szeretne további növekedést elérni, de kapacitás korlátokkal küzd, mi a legjobb döntés, amely segítségével 10 éves időtávon a legnagyobb mértékben tudja növelni vállalati értékét. A témám kifejtése során átfogó képet adok a magyar magánegészségügyi piac jelenlegi helyzetéről, melyben részletesen kitérek a piac mozgatórugóira a versenytársak szerepére, valamint egy esteleges beruházás során vásárolt ingatlan alternatív hasznosítási lehetőséginek piacát. A piacelemzés deklaráltan a jövőbeni viszonyok feltárása, ezáltal a klinika további növekedési pályájának behatárolása céljából készült. A piaci helyzet ismertetését követően részletesen bemutatom a vizsgált társaságot, mind a jelenlegi működése, mind pedig a historikus pénzügyi teljesítménye tekintetében. A társaság historikus adatait egy átfogó elemzésnek vetem alá számos bevett mutatószám alkalmazásának segítségével, melynek célja annak feltárása, hogy a vállalkozás mennyire áll készen egy esetlegesen nagyobb volumenű beruházás lebonyolítására. Miután megállapításra került, hogy, mind a piaci viszonyok, mind a táraság historikus és jelenlegi teljesítménye megfelelő alapot biztosítanak a bővülésre, felvázolásra került három lehetséges forgatókönyv javaslat a jövőre vetítve, melyek a bővülés új ingatlan vásárlásával, bővülés új ingatlan bérletével és egyszeri áremelés általi profitnövelés a klinika elköltöztetése nélkül. Az egyes forgatókönyvek részletesen modellezésre kerültek, mindegyikhez készült mérleg, eredménykimutatás és cash-flow kimutatás, melyek segítségével meghatároztam a társaság pénzáramait 10 éves időtávra, valamint a társaság 10. évi eszközértékét. Ezen adatok a jelenre diszkontált értékének birtokában megállapítottam a társaság vállalati értékét az egyes forgatókönyvek tekintetében, majd számba vettem a megvalósulás lehetséges kockázatait. A témám kifejtésének eredményeként megállapítottam, hogy bár tisztán pénzügyi alapon az új ingatlan vásárlása általi kapacitásbővítés eredményezi a legnagyobb nettó jelenértéket, de a különböző kockázatok figyelembe vétele mellett mégis az egyszeri áremelés bizonyul 10 éves időtávon a legjobb döntésnek a vizsgált forgatókönyvek közül.