A pénzügyi controlling rendszer elméleti és gyakorlati bemutatása egy középvállalkozás példáján - Illés Andrea (2018)
Diplomadolgozatom témájának kiválasztásakor törekedtem olyan témát választani, amelynek bemutatásával elméleti és gyakorlati következtetések is levonhatók. A pénzügyi controlling jelenleg olyan feladat, tevékenység, amellyel minden vállalkozás találkozik mindennapjaiban, még akkor is, ha a nem tudatosan végzi. Diplomadolgozatom megírásá-val a controlling, kiemelten a pénzügyi controlling elméleti és gyakorlati áttekintését tűztem ki célul. A gyakorlati áttekintés során egy középvállalkozás pédáján mutatom be a pénzügyi controlling tevékenység szükségességét. Dolgozatom megírásával célom volt, hogy bemutassam, az elméleti alapok mennyiben alkalmazhatók a gyakorlatban a kis – és középvállalkozások esetében. A tudatos pénzügyi controlling tevékenység ma már nemcsak a multinacionális válla-latok által használt eszközrendszer a pénzügyi célok tervezésére és elemzésére. A kis- és középvállalkozások esetében is megjelent az igény a tudatos pénzügyi controlling tevé-kenység iránt. A pénzügyi controlling, kiemelten a pénzügyi tervezés elméleti eszközei a gyakorlatban sok esetben fenntartásokkal kezelendőek. A pénzügyi controlling rendszer bemutatását elméleti és gyakorlati kitekintés alapján teszem meg. Az elméletet szakirodalmi áttekintés alapján fejtem ki. Dolgozatomban pontos pénzügyi tervezési módszertanokat mutatok be hazai és külföldi szakirodalmi áttekintés alapján. A gyakorlati bemutatás az általam bemutatott vállalkozás pénzügyi tevékenysége, pénzügyi adatai alapján történt. A munkám során alkalmazott átfogó ismeretek beépítése a dolgozatba, elősegíti az elméleti háttér gyakorlat orientált megismerését. A kutatás eredményeként elmondható, hogy a 21. században a pénzügyi controlling rendszerek kiépítése már a középvállalkozásoknál is elengedhetetlen feltétele a stabil pénz-ügyi működésnek. A controlling szemlélet követése, a controlling rendszerek kialakítása, a folyamatos tervezés elengedhetetlen feltételei egy mai profitorientált középvállalkozás eredményes működésének. A kutatás eredménye hozzájárul a vizsgált vállalkozás pénzügyi controlling rendszerének fejlesztésének magalapozásához. A bemutatott vállalkozás esetében a megkezdett pénzügyi controlling rendszer kiépítésének további lépései szükségesek egy jól működő controlling rendszer kialakításához. A bemutatott középvállalkozás esetében a 2019-es év feladata, hogy az eddig működő pénzügyi controlling rendszert továbbfejlessze.