Autóipari trendek a minőségügyi szolgáltatások tükrében - Nagy Gergely (2018)
Dolgozatom során a Formel D multinacionális, autóipari minőségügyi szolgáltatá-sokra specializálódott vállalatot mutatom be. A vállalat szolgáltatásainak bemutatása so-rán ismertetem annak versenystratégiáját és a piacvezető pozíció elérésének eszközeit. A 25 éve kisvállalkozásként induló egység mára a világ 20 országában nyújt ma-gas szintű szolgáltatást, lefedve az autóipar teljes értékláncát, ezzel kiemelkedve ver-senytársai közül. Néhány példán keresztül bemutatásra kerül a vállalat megkülönböztető stratégiája, ahogyan azt a gyakorlatban alkalmazza. Az elmúlt években a piacvezető pozíció megtartása folyamatos, szoros együttmű-ködést és fejlődést követelt meg az autógyártókkal. Az utóbbi 1-2 év autóipari trendjei azonban új kihívások elé állították a vállalatot. A felgyorsult fejlődés és új szereplők felbukkanása arra kényszeríti a cégcsoportot, hogy nagy erőforrásokat fektessen a digi-talizációba és a két évtized alatt kiépített szolgáltatási portfoliójának felülvizsgálatába valamint annak új területekre történő kiterjesztésébe. A Formel D cégcsoport bemutatása mellett kitérek a magyarországi leányvállalat sajátos helyzetére is. Az elmúlt másfél év pozitív változásokat hozott a hazai cég életé-ben, de ha hasonló piaci erőt kíván képviselni, mint a németországi anyavállalat vagy a cégcsoport, akkor a megszerzett pozíció fenntartása mellett komoly erőforrásokat kell a fejlesztésre fordítani, ami összhangban van az anyavállalat megújuló irányvonalával.