Alapítványok szerepe az egészségügy finanszírozásában - Bierer Gábor (2018)
Világszerte többféle egészségügyi rendszer modell terjedt el, melyek közös tevékenysége röviden a következőkkel jellemezhető: felügyelet, erőforrás teremtés, szolgáltatásnyújtás, finanszírozás. A valóságban a működő rendszerek nem tisztán a modellek általános jellemzőivel bírnak, azok gyakran keverednek egymással, melyet sok esetben az adott időszakban érvényesülő gazdaságpolitikai és szakmapolitikai elvek befolyásolnak. Magyarországon a finanszírozási rendszer - piaci alapon működő biztosítók nélkül is - sokszereplős modell. A korlátozott anyagi források mellett szükséges a nonprofit szféra különböző szereplőinek támogatása, együttműködése. Ezek egyik legelterjedtebb formája– akár az intézmények által létrehozott - alapítványok működése. Dolgozatom célja rövid áttekintést nyújtani az egészségügyi finanszírozási rendszerek alaptípusairól, a Magyarországon működő rendszerről, valamint a nonprofit szervezetek kapcsolódási lehetőségeiről. Részletesebben mutatom be a szombathelyi kórház gazdálkodását és az ott működő alapítványok tevékenységét, kiemelve az Onkoradiológiai Osztály által létrehozott, „A Rák Ellen, az Életért Vas Megyei Alapítvány”-t. Az elméleti leírásokból kiindulva konkrét példákon keresztül vizsgálom az egészségügyi intézmények és az ágazathoz kapcsolódó nonprofit szervezetek együttműködésének lehetőségét, valamint a finanszírozásban betöltött szerepüket. A dolgozat összeállításánál támaszkodom a hazai és nemzetközi szakirodalomra, kiegészítve a vizsgált intézményben szerzett személyes tapasztalatokkal és gyűjtött információkkal. Megállapítható, hogy az egészségügyi nonprofit szervezetek száma magas, jelenlétük és tevékenységük nélkülözhetetlen, de a finanszírozás összességét tekintve súlyuk elenyésző mértékű.