Gazdálkodó nélküli erdők ökonómiai vizsgálata a Balatonalmádi Járás területén - Vajai Dániel (2015)
Magyarország erdőterületének tulajdonviszonya a történelem során sokszor változott, alakult át. Az 1989-es rendszerváltás utáni kárpótlás folyamata nagyarányú gazdálkodó nélküli erdő kialakulásához vezetett. Dolgozatomban a Balatonalmádi Járás rendezetlen erdőterületeinek jellemzését, ökonómiai vizsgálatát végeztem. Területkimutatásokat, faállományviszonyokat, korosztályviszonyokat, rendeltetéseket és a magángazdálkodók megalakulását bemutató táblázatokat és ábrákat elemeztem. Interjút készítettem egy volt erdőfelügyelővel és egy magán-erdőgazdálkodóval, amely segítségével megismertem a rendszer-váltás utáni körülményeket. Kiválasztott erdőrészleteket tanulmányoztam, hogy megtudjam, egyes esetekben mekkora értékek vannak kihasználatlanul. Az eredmények alapján a kezeletlen erdőterületek gazdálkodásba vonása gazdasági és munkahelyerő-piaci előnyökkel járna. Javaslatokat fogalmaztam meg a gazdálkodás visszaállítására.