Kockázatelemzés operatív lízingkérelem esetén egy konkrét példán keresztül - Ágyas Roland (2018)
Diplomadolgozatom a kockázatelemzéssel foglalkozik, azon belül a vállalati operatív lí-zingfinanszírozási kérelem során végrehajtott elbírálási folyamattal. Annak érdekében, hogy a lízingcég minimalizálja a finanszírozásból származó kockázatokat, a kérelmező vál-lalatot több szempont szerint részletesen elemzi és besorolja azt kockázati osztályba. Ennek függvényében dönt a hitelkeret iránti kérelem jóváhagyásáról vagy amennyiben a kockáza-tokat túl magasnak ítéli meg, abban az esetben a kérelem elutasításra kerül. Az kockázatértékelés alapját a gazdálkodó társaság múltbeli beszámolói képezik. Te-hát a pozitív elbírálás attól függ, hogy hogyan teljesített az adott vállalkozás az elmúlt gaz-dasági év(ek) során. Felteszem a kérdést: mennyire van ezen módszernek létjogosúltsága a mai gyorsan változó világban? Akkor, amikor a még tavaly jól működő cég ma már fizetés-képtelen. Senki sem lát a jövőbe és ez az, ami a kockázatelemző feladatát megnehezíti. Mégsincs jóváhagyott hitelkérelem kockázatelemzés nélkül. Ez a legnagyobb bizo-nyíték, amely jelzi a feladatkör fontosságát. Az, hogy a lízingcég kikkel kerül üzleti kap-csolatba az a kockázatelemzők döntésein múlik. Dolgozatom célja tehát ezen munkakör bemutatása egy konkrét példán keresztül. Az elemzés alanyaként az Imperial Tobacco Magyarország Kft.-t választottam. Munkahelyi tapasztalatok alapján igyekeztem meghatározni a lízingcég kockázatait, ismertettem a kérelem elbírálási folyamatát valamint a kokckázatcsökkentő lehetőségekről is írtam. Négy fő szempont szerint (vagyoni-, pénzügyi-, és jövedelmi helyzet valamint ha-tékonyság elemzése) kiválasztottam azokat a mutatószámokat, amelyek segítségével a tár-saság helyzete értékelhető. A számításokat a példacég esetében is elvégeztem. Dolgozatom végén egy általam kialakított pontozási rendszerről olvashatunk melyet szintén alkalmaztam az Imperial Tobacco Magyarország Kft. vonatkozásában is. Diplomadolgozatom elkészítése során bebizonyosodott számomra, hogy egy vállal-kozás pozitív vagy negatív megítélését a szubjektív tényezők erősen befolyásolják, éppen ezért is legnagyobb tanulság, melyet levontam az az, hogy nem létezik olyan módszer, amely az elbírálást teljesen objektívvé tudná tenni.