A PRAXISKÖZÖSSÉGEK SZEREPE AZ ALAPELLÁTÁS FEJLESZTÉSÉBEN - Ruszóné Tóth Magdolna (2018)
Magyarországon az egészségpolitikának számos kihívással kell szembenéznie, ezek közül a legaggasztóbb a lakosság nemzetközi összehasonlításban rendkívül kedvezőtlen egészségi állapota. A kutatásom szekunder, elsődlegesen exploratív, azaz feltáró vizsgálat, amelynek során kvalitatív, leíró stratégiát alkalmaztam. Hazánk egészségi, egészségügyi helyzetének vizsgálatán, elemzésén keresztül mutatom be, hogy jelenleg a krónikus nem- fertőző betegségek okozta terhek mérséklése igényli a legsürgetőbb megoldást. Ezen kihívások egyre inkább hangsúlyossá teszik a lakosság közeli ellátások megerősítését, ebben az alapellátás szerepét. A háziorvosi ellátás tekintetében Magyarország is hasonló gondokkal küzd, mint az Európai Unió számos más országa. Ezért az általános elméleti összefüggésekből kiindulva foglalkozom az uniós országok alapellátás szervezeti modelljeinek fejlődésével, az integrált egészségügyi alapellátás modelljei felé történő elmozdulás szükségszerű megjelenésével. Vizsgálom és értékelem az alapellátás népegészségügyi fókuszú fejlesztése érdeké-ben eddig megtett egészségpolitikai lépéseket. Célom feltárni azokat a további lehetőségeket, amelyek az eddig elért pozitív ered-ményeket stabilizálhatják, kiteljesíthetik, valamint további előrelépést jelenthetnek a megelőzésben, a lakosság egészségi állapotának javításában. A hazai alapellátás integrált szervezeti működése irányában történő fejlesztés lehe-tőségeivel összefüggésben vizsgálom a Svájci-Magyar Együttműködés keretében megva-lósult Népegészségügyi fókuszú Alapellátás-szervezési Modellprogram legfőbb eredmé-nyeit. Arra a megállapításra jutottam, hogy a lakosság kedvezőtlen egészségi állapotából adódó kihívásokra válaszokkal szolgál a prevenciós többletszolgáltatásokkal bővített praxisközösségi működési forma. A Modellprogram folytatására, országos szintű kiterjesztésére teszek javaslatot, megnevezve azokat az intézkedéseket, amelyek garanciális feltételei lehetnek a működésük fenntartásának. A lakossági betegségterhek csökkentése, az egészségügyi ellátáshoz való egyenlő hozzáférés további elősegítése, a fekvőbeteg ellátás centrikusság mérséklése érdekében szükségesnek ítélem az alapellátás vertikális integrációjának kialakítását a jól működő szólópraxisok megtartása mellett. A fejlesztés ezen lépései hozzájárulhatnak az alapellátási rendszer lakossági szükségletekhez jobban illeszkedő kialakításához, a krónikus betegségek megelőzéséhez, leküzdéséhez, elősegíthetik az egészségügyi rendszer hatékonyabbá tételét, gazdaságosabb működését.