A sportegészségügyi hálózat működtetésének nehézségei, sikerei és fejlesztési lehetőségei - Megyeriné Szabó Anita (2018)
A Kormány célja a lakosság egészségügyi állapotának, életminőségének javítása, melynek egyik eszközéül a sportolás népszerűsítését választotta. A megvalósítás fontos egészség-ügyi és sportegészségügyi feladatokat indikál, hiszen a biztonságos sportolás és a lakosság egészségi állapota között egyértelmű összefüggést igazol az orvostudomány. A feladat biztosításához a jelenlegi rendszer működésének áttekintése, felülvizsgálata és - az eredmények birtokában - fejlesztése kívánatos. Magyarország sportolóinak sportspecifikus egészségügyi ellátását az Országos Sport-egészségügyi Intézet (OSEI) végzi. Az intézet komplex feladatai és módszertani útmutatásai több mint fél évszázada segítik hozzá a sportolókat ahhoz, hogy egészségük tudatában végezhessék sporttevékenységüket és szerezhessenek saját maguk és országunk számára sportsikereket. Szakdolgozatomban az OSEI országos lefedettséggel működő részlegét, az Országos Sportegészségügyi Hálózatot (OSH) kívánom bemutatni. Célom, hogy a hálózat működtetésének nehézségeire rávilágítsak oly módon, hogy közben a sportolói elvárásokat is fegyelembe veszem. Említést teszek a sportorvosi vizsgálathoz való hozzáférés nehézségeinek okairól, a sportorvosi bélyegzők hamisításának problematikájáról. Részletesen indoklom a sport-egészségügyi vizsgálati eredmények és a sportorvosi engedélyek elektronikus adatrögzítésének fontosságát, ismertetem a sportirányítás szempontjait is kiszolgáló OSEI-OSH-VKESZ Regiszter (Sportorvosi Regiszter), az online sportorvosi engedélyeket nyilvántartó rendszer létrehozásának körülményeit. Rávilágítok a háziorvosok és házi gyermekorvosok által végzett sportorvosi tevékenység szakmai színvonalának és az ellátás nehézségeinek megoldására. Felvetem az OSH rendelőinek fenntartása és finanszírozása körüli nehézségeket, melyre a hálózat finanszírozási rendszerének átalakítását tartom megoldásnak és amelyre javaslatot is megfogalmazok. (Összegszerűségének megállapítása szakdolgozatomnak nem témája.) Annak köszönhetően, hogy módomban áll az Intézet munkájában immár 9 éve részt venni, konkrét információk birtokában mutatom be a rendszerben ezen időszakban történt fejlesztéseket, úgy, mint a sportorvosi bélyegző megújításának tényét, a Sportorvosi Regiszter innovációs lehetőségeit, valamint a hálózat működtetésének szervezése kapcsán történt változásokat. Az OSH rendszerének fenntartása és fejlesztése kapcsán rendkívüli fontosságúnak tartom, hogy az ellátásban résztvevő sportorvosok számának növekedését ösztönözzük azzal, hogy a szakvizsga „elsőként” történő megszerzésének lehetőségét, valamint a sportorvosi vizsgálatok gyakoriságát – az életkor függvényében - felülvizsgáljuk és hogy a vizsgálatokra jelentkezés idejét ütemezzük. A sportegészségügyi nyilvántartás statisztikai adatait felhasználva elkészítettem azt az ábrát, amely pontosan szemlélteti ez utóbbi két javaslatom – sportolók számára is érezhető - pozitív hatását.