HR folyamatok digitalizálási lehetőségei - Neuhold Dóra Ágnes (2018)
A szakemberek azt mondják a digitális HR-é a jövő. A tanulmány célja a jelenlegi HR fo-lyamatok digitalizálási lehetőségeinek feltárása és felmérése. Kutatásomban megvizsgál-tam, hogy az informatika hogyan tudná hatékonyabbá tenni a toborzás – kiválasztás fo-lyamatát. Továbbá hogyan tudja támogatni a dolgozók kezelését, fejlesztését és a HR stra-tégiát. A nagyvállalati körben végzett kérdőíves vizsgálat segítségével tanulmányoztam az elméleti háttér alapján felállított hipotéziseket. A főbb eredmények szerint, Magyarorszá-gon a 250 fő feletti létszámmal rendelkező vállalatok fontosnak tartják a HR szoftvereket a sikeres személyügyi munkához. Ezeket a rendszerek főként a bérügyvitel és az adminiszt-ráció támogatására alkalmazzák. A szoftverfejlesztőktől integrálhatóság és a HR funkciók lefedettségében várnak fejlődést. Megerősítést nyert, hogy hazánk elmarad az eHR terüle-tén Ausztriához, Svájchoz és Németországhoz képest. Kutatásom eredményei alapján következtetéseket, javaslatokat fogalmaztam meg, melyek közül kiemelném a HR szoftverek szélesebb körben való alkalmazását, az okos eszközök adta lehetőségeket és a gamificationt. A személyügyi szoftverek által növelhető a HR osztályok hatékonysága, ami végső soron hatással lehet a szervezetek versenyképessé-gére is.