A természet terápiás hatásai az erdei iskolában - Dános-Krajczár Orsolya (2018)
A dolgozat egy konkrét módszert mutat be arra vonatkozóan, hogy a természetet, mint a terápia eszközét hogyan lehet minél hatékonyabban „alkalmazni” az erdei iskola keretében. Egy foglalkozássorozatot vázol fel, amely a természeti környezet jótékony hatásait felerősítve elősegíti a résztvevők testi-lelki egészségét, jóllétét. Áttekinti, hogy milyen eszközöket ad kezünkbe a természet, milyen lehetséges elemekkel dolgozhatunk az erdei iskola keretein belül, és milyen hatásokat várhatunk. A természet emberre gyakorolt jótékony hatásának tudományos igazolása mellett a kapcsolódó további terápiás módszereket is ismerteti. This thesis presents a specific method on how nature, as a tool for therapy, can be „applied” in a nature school environment. A set of activities are presented which emphasize the benefits of nature on the physical and mental health of the participants. The tools presented to us by nature, which can be applicable at nature schools, are reviewed and analyses of their effects are given. Beyond the justification of the beneficial effects of a natural environment on humans, related therapeutic methods are also presented.