Cser(e) Erdei Iskola - Csákiné Dobos Laura (2018)
A dolgozatomban célul tűztem ki magamnak, hogy a kutatás során képet kapjak az országban az állami erdőgazdálkodók és a nemzeti parkok erdei iskoláinak jelenlegi működéseiről, illetve a vezérigazgatók, az igazgatók és az erdei iskolák vezetőinek reakciójáról a szakdolgozatom témáját illetően. A Cser(e) Erdei Iskola egy általam kigondolt program. Ezzel a lehetőséggel Magyarországon élő minden gyermek összefogással a nemzeti parkokkal, erdőgazdaságokkal és különféle egyesületekkel lakhelyétől távolabbi erdei iskolákban is, élménypedagógiára alapozva kapják meg a legösszetettebb ismeretet a körülöttünk lévő élővilágról és ezek fenntartásának lehetőségeiről, ami a közoktatásban nagyon kevés színtéren tud megvalósulni ilyen teljes formában. A Cser(e) Erdei Iskola megvalósítását sem a logisztikai felszereltség, sem az állományi létszám nem teszi lehetővé. Kutatást végeztem a pedagógusok körében arról, hogy az oktatási intézményük milyen kapcsolatban áll az erdei iskolákkal. Megvizsgáltam, hogy milyen pályázati források jelentek meg, oktatási intézményeknek az erdei iskoláztatást illetően. Nem utolsó sorban foglalkoztam egy közös honlap lehetőségének vizsgálatával a kommunikációs lehetőségek kihasználása érdekében.