A Sabina Zrt. kontrolling rendszerének fejlesztése a vállalatirányítási rendszer segítségével - Bertók Eszter (2018)
Diplomamunkám során a kontrolling rendszer fejlesztési lehetőségeit kerestem a szombat-helyi Sabina Zrt.-nél. Folyamatosan bővülő gazdaságunkban az információ jelentősége egyre inkább felértékelődik. Így kutatásom során ezeket a fejlesztési perspektívákat az adatokat integráltan kezelő, a szükséges információkat néhány kattintással szolgáltató vál-lalati információs rendszeren keresztül kívántam megvalósítani. A vállalatnál jelenleg működő kontrolling rendszer, illetve a néhány évvel ezelőtt be-vezetett SAP Business One vállalatirányítási rendszer feltérképezése után négy területen dolgoztam ki javaslatokat. A Sabina Zrt. egyvevős vállalat, ugyanakkor folyamatosan bővülő vevői igényeknek kell eleget tennie, és ezzel együtt versenyképességét is megőriznie. Ehhez elengedhetetlen-ismernie a rendelkezésére álló erőforrások kapacitását, a megvásárolt alapanyagok árbevé-telt generáló képességét, a folyó üzleti év lehető legpontosabban becsült várható eredmé-nyét, és döntéseinek pénzügyi következményeit. Úgy gondolom, hogy munkám a vállalat számára a gyakorlatban is hasznosítható megoldásokat közöl. A téma aktualitását mutatja az is, hogy habár a vállalat már a 2016-os évben bevezette az SAP Business One vállalatirányítási rendszerét, a mai napig nem hasz-nálja ki teljeskörűen a rendszer nyújtotta lehetőségeket. Dolgozatom kapcsán fókuszba ke-rült a vállalatnál a rendszer funkcióinak mélyebb megismerése, és rugalmasságának kö-szönhetően a vállalati igények szerinti további bővítése. Kutatásom gyakorlati eredménye a vállalatirányítási rendszerben létrehozott lekérde-zés a készletek forgási sebességére. Kidolgoztam a termelési erőforrások kapacitástervezé-sének megvalósulásához szükséges lépéseket: az erőforrások napi kapacitásának az SAP rendszerbe történő beápolásával és a késztermék darajegyzékekhez való hozzárendeléssel megvalósul a vállalatirányítási rendszeren keresztül a kapacitás és a vevő igények összeve-tése. Az éven belüli eredmény havi szintű vizsgálata és előrejelzése, valamint a negyedéves likviditási terv kiindulópontja szintén a vállalatirányítási rendszer. A pénzügyi modulból kinyert adatok összesítése és elemzése jelenleg Excel táblázatok segítségével lehetséges, így a rendszer lehetőségeinek további feltérképezése újabb feladatokat jelent a vállalat számára.