A dámszarvas szaporodásbiológiai vizsgálata a Lábodi Vadászerdészet területén - Békési Evelin (2018)
A szakdolgozatom a dámszarvas szaporodás biológiájáról szól, melynek vizsgálatát Magyarország legnagyobb vadászterületén végeztem. Elsősorban a női szaporítószervvel dolgoztam, az ebből nyert adatokat mérésekkel szereztem. A méhet és petefészket felnyitottam, megvizsgáltam, hogy a petefészekben van-e sárgatest, annak méreteit rögzítettem. Második lépésben, amennyiben találtam, a magzat adatait, annak súlyát és hosszát vettem fel. Ezen adatok ismeretében kiszámoltam a születési arányszámot, és a magzat fogantatás idejét. Két év adatait összevetve, azt vettem észre, hogy a születési arányszám csökkenést mutat, melyet külső tényezők okozhatnak.