Vágásterületek növényzetének vizsgálata a Soproni-hegység gyertyános-kocsánytalan tölgyes erdőrészleteiben - Nagypál Tamara (2018)
A dolgozat elkészítése során 4 vágásterületet vizsgáltam az ott megjelenő növényzet alapján, melyeken 2012-ben és 2014-ben végezték a tarvágást. A vizsgálatok során különbségeket, illetve hasonlóságokat kerestem a területek között. A kiértékeléshez csoportosítottam a fajokat, cserjeszint, újulat, 10 leggyakoribb lágyszárú és erdészetileg jelentős gyomfajok szerint. Emellett vízborítási értéket és szociális magatartási típusokat is vizsgáltam, hogy részletesebb képet kapjak a növényzetről. Ezek alapján hasonló korú lékekkel is végeztem összehasonlítást a területeken megjelenő fajokra nézve. A kiértékelés során megállapítottam, hogy a mintaterületek jelentős különbséget nem mutattak, viszont a lékekkel való egybevetésnél a cserjeszintben és az újulatban ugyan nem mutatkozott különbség, de a lágyszárúak és az erdészetileg jelentős gyomok tekintetében már igen. Míg a vágásterületeken a siskanád fordult elő nagy arányban, addig a lékekben az egyvirágú gyöngyperje és a földi szeder mutatott magas borítást.