A tengermelléki káka (Schoenoplectus litoralis SCHRADER (PALLA)) állományának vizsgálata a Fertő tavon - Szőke Előd (2018)
Dolgozatom célja volt felmérni a tengermelléki káka aktuális állományát, valamint összehasonlítani a 2016-os adatokhoz képest a 2017-es állományváltozást, a foltok számában, a területükben, a sűrűségükben és a virágzati arányaikban. A káka foltok felvételezése GPS pontmeghatározással történt, ezen adatokat később egy térinformatikai adatbázisba összegeztem. Ezen adatbázis alapján egy tematikus térképet hoztam létre, ami bemutatja a faj foltjainak elhelyezkedését, nagyságát, sűrűségét és virágzati adatait. Az egyes foltok nyomon követésével az adott folt változására is lehet következtetni. A 2017-es adataimat összevetettem a 2016-os adatokkal, ami alapján kijelenthetjük, hogy jelentős növekedés volt megfigyelhető a hazai állomány tekintetében. Mind a három megfigyelt kategóriában szinte minden téren növekedés volt megfigyelhető a 2016-os adatokhoz viszonyítva. Az új drónos felvételezéssel kapcsolatban felvetett hipotézis, mely szerint a nagyobb méretű foltok mérete és azok virágzati és sűrűségi viszonyai összefüggenek, bebizonyítást nyert az adatok elemzése alapján.