A kommunikációs evolúció hajnalán A közösségi média és a fogyasztói magatartás összefüggései az élelmiszer-kiskereskedelem példáján - Kramarics Gergő (2018)
Jelen dolgozatban a fogyasztói magatartás és a közösségi média trendjei közötti összefüggések kerülnek vizsgálat alá. A fogyasztói magatartás a közösségi média térhódításával változásokon megy keresztül. Azonban felvetődik a kérdés: Melyek azok a magatartásformák, igények, amelyek meg-határozóak, ha az online világot tekintjük? Erre a kérdésre ad választ jelen kutatás a magyar fogyasztókra vonatkozóan. Az első részben a fogyasztói magatartás és a közösségi média legfontosabb alapvetései, alapelvei magyar- és külföldi szakirodalmak valamint internetes források segítségével kerülnek bemutatásra. Ugyanebben a részben a két téma közötti összefüggések bemutatása is megtörténik A szóbeszédmarketing és annak jelen korunkban végbemenő evolúciója a következő téma, mely megmutatja, hogy napjainkban milyen nemű változás megy végbe az emberek által kreált reklámban. Ezután a mélyinterjúk által a fogyasztók válaszaival egy specifikusabb vizsgálat megy végbe a közösségi média világában tanusított magatartás mélyebb mozgatórugóira vonatkozóan, leginkább a közösségi média tartalomra és az elektronikus szóbeszédmarketingre helyezve a hangsúlyt. Bebizonyosodott, hogy az elektronikus szóbeszédmarketing a közösségi platformokat tekintve leginkább kommenteken keresztül mutatkozik meg, valamint az emberek a válla-latok felől leginkább törődésre, emberiességre vágynak a Facebookon. A vállalati mélyinterjúk során kiderült, hogy a vállalatok kevés pénzt és erőforrást allokálnak a közösségi médiában rejlő lehetőségekhez képest. A kérdőíves kutatási módszert kiaknázva egy általános fogyasztói vélemény kerül bemutatásra a magyar élelmiszer-kiskereskedelmi vállalatok online tevékenységéről. Továbbá hipotézisvizsgálat is megjelenik a magyar fogyasztók közösségi média használatára vonatkozóan. A kérdőíves eredmények megmutatták, hogy a generációk közötti különbségek csökkentek, a tartalomra vonatkozó igények leginkább az akciók, árak és alapvető információk kommunikálásában merülnek ki és különbségek tapasztalhatók a nemek, generációk között.