Egy kisvállalkozás raktározási rendszerének vizsgálata - Szabó Nikolett (2018)
A HomeFabric Szociális Szövetkezet a magyar építőipar egyik új belépője, akik gyorsan meghatározóvá váltak a Sopron környéki hasonló vállalkozások között. A vállalkozás 2016 őszén alakult meg négy közeli ismerős csoportosulásával. A vállalat elsődleges céljának tekintette, hogy minél gyorsabban eljusson a hírük az emberekhez, mind a beruházók, mind pedig a felújításban gondolkodók esetében. Kezdetben, mint kivitelezők, ma már viszonteladókként is. A tevékenységükhöz szükséges telephely Sopronban található, a belvároshoz közel. A telephelyen irodahelyiséggel, raktárral és egy tároló helyiséggel rendelkeznek. A társaság tevékenységei között szerepelnek a víz-gáz-fűtés szerelés, kandallók forgalmazása, direkt értékesítés. Az általuk használt anyagok és termékek az uniós szabványoknak megfelelőek. A vállalat a vevői igények minél magasabb színvonalú kiszolgálását helyezi előtérbe. Vevőköre egyelőre kizárólagosan belföldi vevőkre terjed ki. Azon belül is a magánszemélyektől a kisvállalkozókon keresztül a nagyobb beruházókig kiszolgálják a vásárlói igényeket. Szakdolgozatomban az újonnan induló kis építőipari vállalkozásnak számító cég fejlődését és logisztikai rendszerét vizsgáltam. A tanulmányom során a társaság indulástól eltelt éveit vizsgáltam. Elemzésem során szerettem volna teljes képet kapni az eddig kialakult helyzetről annak hátteréről. Elsőként szerettem volna megismerni a vállalat logisztikai rendszerét, általuk kialakított raktározási mechanizmusukat. Részletesen megvizsgáltam, hogy milyen tárolási módokon és eszközöket alkalmaznak, hogyan kerültek ezek kialakításra és milyen problémák merültek fel eddig velük kapcsolatban. A teljes kép kialakításához megvizsgáltam a vállalat bevételeinek alakulását is. Ennek függvényében, hogyan változtak a mérleg sorai és hogyan alakultak a megrendeléseik száma a vizsgált időszakokban. Módszertani elemzés és mutatószámok segítségével is készítettem elemzést, ez leginkább már csak a raktár területét érintette. Vizsgálataim, elemzéseim során arra a következtetésre jutottam, hogy a társaság induló vállalatként remek eredményekkel rendelkezik a pénzügyi helyzetüket illetően. Folyamatos növekedési tendencia figyelhető meg. A raktározásban adódnak problémák, amelyeket a terület ismeretlensége okoz. Ennek kapcsán részletesen kidolgoztam hogyan lehetne a raktárhelyiségben több szabad területet kialakítani. A már meglévő tárolóterület sokkal hatékonyabb kihasználására törekedtem. Megvizsgáltam a már tervezett bemutatóterem kialakítása hol és hogyan lenne a legoptimálisabb. Illetve a megrendelések számának folyamatos növekedésére hogyan tudnának a legjobban válaszolni területi és munkaerő kapacitás bővítésével egyaránt. Végezetül megállapítottam, hogy a vállalat jó úton halad a kitűzött cél felé. Keresettségük folyamatosan növekszik vállalási idejükkel párhuzamosan. Külföld felé is célszerű nyitniuk.