A magyar - kínai gazdasági kapcsolatok alakulása a rendszerváltástól napjainkig - Molnár László (2018)
A szakdolgozat fő célja, hogy bemutassa a Magyarország és Kína között végbemenő gazdasági folyamatokat az 1990-es éveket követően. A kutatásom elsődleges és másodlagos forrásokra épül: magyar és angol nyelvű tanulmányokra, gazdasági adatokra, statisztikákra, internetes cikkekre. Ezekből próbáltam megismerni magát Kínát, továbbá, hogy az ország hogyan viszonyul a közép-kelet-európai térség országaihoz, különösképpen hazánkhoz. Az első fejezet egy tömör, átfogó képet ad az elmúlt évtizedek kínai gazdaságáról, illetve részletezi az utóbbi évek fontos programját, az Új Selyemút tervet. Ebben a fejezetben szó esik még a közép-kelet-európai országok és Kína közötti kapcsolat különböző periódusairól, a közös platformról, mely a 16+1 együttműködés nevet kapta, illetve a fejezet a kontinenseket átívelő vasúti rendszert taglalja zárásként. A második fejezet kifejezetten a hazánk és Kína közötti helyzetet vizsgálja. Kitér az elmúlt évtizedek politikai kapcsolataira és bemutatja a második Orbán-kormány által meg-hirdetett keleti nyitást, illetve értékeli is azt. A fejezet bepillantást enged a két ország közötti gazdasági viszonyok alakulásába, továbbá a megvalósuló, meg nem valósuló és jövőbeni befektetések is szerepet kapnak benne. A dolgozat harmadik fejezete pedig két fontosabb, hazánkban befektető céget, a Huawei Technologies-t és a Build Your Dreams-t ismerteti részletesebben.