Raktározási rendszerek és hatékonyságuk vizsgálata - Savanyó Zsófia (2018)
Szakdolgozatomban gazdálkodási és menedzsment szakos, logisztika szakirányos hallgató lévén a logisztika egyik fő funkcióját, a raktározást mutattam be három vállalat raktározási rendszerén keresztül és elemeztem működésüket minőségi mutatók segítségével. A kapott eredmények alapján végül javaslatokat tettem hatékonyságuk javítására. A három vizsgált vállalat a Snap-On Equipment Hungary Kft., mely garázsipari termékek előállításával foglalkozik, az Acél Kft, melynek fő profilja különböző acélszerkezetek és alkatrészek gyártása, illetve a DSV Hungária Kft., amely többfajta terméket is raktároz, így élelmiszereket, cipőgyártáshoz alapanyagokat, tetőtéri ablakokat, kompresszorokat, vagy táplálékkiegészítőket haszonállatoknak. Mindegyik vállalat öt fő szempont alapján került elemzésre, ezek a rendelkezésre állás, a gyorsaság, az időbeni pontosság, az összetételbeli pontosság és a rugalmasság. A kapott eredmények azt mutatták, hogy hatékonyságukat tekintve közel egyforma, megbízható cégekről van szó. A Snap-On Kft. és a az Acél Kft. teljesítménye egyenletes, nincs köztük nagy különbség, azonban a DSV Hungária Kft. még közülük is kiemelkedik szinte tökéletes mutatóival. Az elemzés során mindössze néhány olyan területet találtam, ahol érdemes lenne változtatni. A Snap-On Kft. esetében a használt vállalatirányítási rendszer (Comet) már meglehetősen elavult, érdemesebb lenne egy modernebb rendszert bevezetni, hiszen ebből fakadóan a rugalmassági mutatón is lehetne javítani. További gondot okoz a targoncák magas életkora, mivel javításuk meglehetősen költséges, így azok cseréjére lenne szükség. Az Acél Kft.-nél szintén új targoncák beszerzésére lenne szükség, mivel itt is elöregedett az állomány. Ezenkívül a raktározási költségek is magasnak bizonyultak, itt az átfutási idő csökkentése, vagy a „just in time” elv tökéletesítése lehet a megoldás. A minőségi mutatókból pedig kiderült, hogy az időbeli, illetve az összetételbeli pontosság terén vannak hiányosságok, ami kiküszöbölhető lenne a munkavállalók valamilyen formában történő ösztönzésével. A DSV Hungária Kft. egyetlen gyengepontja a Cargolink nevű rendszer, melyet azonban már a cég is felismert, így cseréje folyamatban van.