A kulturális sajátosságok üzleti életre gyakorolt hatása - Kisfali Barbara Mária (2018)
Szakdolgozatom célja, hogy megismertessem az olvasóval az interkultúrális hatásokat Magyarország, Norvégia és Kína üzleti életének vizsgálatával, mindezt a vállalati kultúra életének szemszögéből. Azonos szempontok alapján vizsgáltam, melyek lehetnek közös, illetve különböző elemei ennek a három eltérő kultúrának. Többek között kitértem arra is, hogy milyen viselkedési jegyekkel, tárgyalási stílusokkal rendelkeznek ezen országok. Szeretnék rávilágítani arra, hogy miért rendkívül fontos az üzleti életben a különböző kultúrák ismerete, illetve következtetéseim levonásával néhány javaslatot is tettem az olvasó számára. Napjainkban egyre szélesebb rétegeit érinti az embereknek az interkulturális érintkezés, aminek eredménye rendkívül sok kommunikációs félreértés és kudarc. Tehát egyre nagyobb szükség van arra, hogy az eltérő kultúrákkal való érintkezés esetén a kommunikációt, a spontán alkalmazás szintjéről, a tudatos alkalmazás szintjére emeljük. Ehhez szükség van tudományos alapokra, kutatásokra. Fontosnak tartom bemutatni, hogy miért jelent óriási előnyt ezek ismerete, a különböző kultúrákkal való együttműködésben, az üzleti életben a siker érdekében. Geert Hofstede, a nemzeti kultúrákat és azon belül a szervezeti kultúrákat vizsgálta, az ő dimenzióira vonatkozó kutatások alapján készítettem el a kérdőívemet. Vajon egy nemzetre jellemző vonások megjelennek a potenciális, vizsgált ország (kultúra) szervezetinek kultúrájában is? Erre kerestem a választ a kutatási felmérés alapján. Az adatösszesítéskor világos képet kaptam arról, hogy mennyire helyt állóak ezen kutatási eredmények 2018-ban. Fő célom az volt, hogy ismertessem a különböző kultúrák legfontosabb jegyeit, és rávilágítsak ezek ismeretének fontosságára, amennyiben részt szeretnénk venni a nemzetközi üzleti világban.