A GYSEV CARGO Zrt. logisztikai folyamatai - Dóra Rebeka (2018)
Modern világunkban egyre nagyobb szerepet tölt be a logisztika. A globalizáció és a gazdasági liberalizáció hatására a piaci verseny fokozódik. A kialakult gazdasági helyzet megkívánja, olyan logisztikai szolgáltatok meglétét, amelyek képesek a globális piac növekvő szükségleteinek eleget tenni. Szakdolgozatom célja a GYSEV CARGO Zrt. logisztikai tevékenységének, illetve a logisztikához kapcsolódó szolgáltatásainak bemutatása. Témaválasztásomnál a logisztika iránt való érdeklődésem mellett szerepet játszott, hogy a kötelező szakmai gyakorlatomat a cégnél tölthettem. Dolgozatom első rövidebb részében bemutatásra kerül a GYSEV CARGO Zrt. mellet a GYSEV Zrt. is, hiszen a leányvállalat kialakulása erősen kötődik az anyavállalathoz. Ebben a részben ismertetem az általános tudnivalókat, a vállalat működését, tulajdonosi struktúráját, valamint a cég életében történő fontosabb eseményeket. A következő részben a logisztika, mint tudományág kerül középpontba. Itt egy átható betekintést kapunk a logisztika kialakulásáról, fejlődéséről, illetve a jelen korban lévő kihívásairól. Ezt követően térek rá a GYSEV CARGO Zrt. logisztikai tevékenységeire, illetve a logisztikához kapcsolódó kiegészítő szolgáltatásaira. A vállalatnál 3:1 logisztika működik, ugyanis a cég más szempontból közelíti meg a logisztikát, a fuvarozástól és a raktározástól elkülöníti azt. A Logisztikai Szolgáltató Központ raktár-logisztikája kiemelkedő szerepet tölt be a cég életében, ezért ennek az alapszolgáltatásnak szakdolgozatomban nagy szerep jut. Bemutatásra kerülnek a raktárfolyamatok mellett, a különböző raktárakban használt tárolási rendszerek is. A raktározás a szállítmányozás alappillére, ebből kifolyólag ennek a két ágazatnak a vállalat működésének érdekében szorosan együtt kell dolgoznia. Szemléltetem a vállalat szállítmányozói tevékenységét, amelynél az irányvonatok képzése, illetve az úgy nevezett „fordítókorong” szerep a legjelentősebb. A kiegészítő logisztikai szolgáltatások közül a vámügyintézés kerül elemzésre. Dolgozatom zárásában következtetést vonok le, hogy raktározási szempontból miért fontos a jó logisztikai rendszer a vállalatnál. Illetve választ keresek arra, hogy a jövőben milyen hatása lesz a globalizációnak a logisztika térhódításában?