Projektmenedzsment a gyakorlatban - Horváth Andrea (2018)
A záródolgozatom témájaként a Projektmenedzsment a gyakorlatbant választottam, melyben egy konkrét projektet vizsgáltam meg. A szakmai gyakorlatomat a Bonafarm-Bábolna Korlátolt Felelősségű Társaságnál töltöttem a beruházási osztályon. Megismerkedtem magával a vállalattal és a projekthez kapcsolódó ismeretekkel. A bevezetés után általános ismereteket taglaltam a vállalatról, majd a munkafolyama-tok egyes részeit mutattam be. Az igényfelmérés után árajánlatokat kér be a BBT ezeket főleg Excel és e-mail használatával, majd a kiértékelésnél bizonyos szempontok alapján rangsorolják a vállalatokat. Ezután szerződést kötnek a nyertes vállalkozóval, melyet egy minta alapján megírnak, majd elfogadásra küldenek. Az előleg utalása és az SAP számok rögzítése után elkezdődhet a szállítás. A helyszíni ellenőrzés és adás-vétel t követően az időterv alapján terv-tény elemzés készül. Az Excelt az igénybekérő és ajánlat összesítő táblázaton kívül a mérleg-eredménykimutatásnál és a Gantt diagramnál használtam. Emellett a PowerPoint-bemutatót vettem igénybe a halszálkánál és az érintettek bemutatásánál. Különböző SmartArt-okat tettem a dolgozatomba a problémák és a megoldási javaslatok összegzése érdek-ében. A projekt problémákat két nagyobb részre osztottam, mely a minőségromlás és a készletfelhalmozás lett. Ezeken kívül még a fluktuációt vizsgáltam, ahol az Ishikawa-analízis segítségével négy főbb problémára jutottam, melyek a rossz HR stratégia, a kijelölt emberek hiánya, az információ nehézkes áramlása és az, hogy nagy a várakozási idő. Források, tapasztalatok és a tanultak mellett interjúztatással kérdeztem meg az egyes szakemberek véleményét. A legtöbb válasz igazolta a téziseimet és volt amelyik kérdésnél még több lehetőséget adtak a projektek megoldási javaslatára. Hogy a fluktuációról képben legyek információkat gyűjtöttem a beruházáson betöltetlen állásról és a humán erőforrás vezetőjével is beszéltem a Teljesítmény Értékelési Rendszerről. A központi ellenőrzés és a szerződések kezelése az engedélyek és az adminisztratív feladatokhoz kötődnek. A telephely távolságokat is azért tartottam szem előtt, mivel így a vállalat lefedi az ország egészét, de sokszor személyes kontaktot igénylő feladatokat a projekteknél személy-gépkocsikkal és a kiküldetések miatt szerződött szállást adó partnerekkel oldják meg. A fluktuáción kívül kitértem még a minőségbiztosításra, mivel ez a projekt egyik fő pontja is egyben. Mivel meg kell felelnie a vállalatnak a HACCP, ISO és egyéb elvárásoknak is. Ezen kívül még a környezettudatossági projekteket néztem meg, hogy szélesebb körben láthassam a projekteket. A tudásom bővítése érdekében még a projekt kockázatokat vizsgáltam meg általánosságban és az adott projektre vonatkozóan. Nem csak szemlélőként, hanem a projekt aktív szétvevőjeként foglaltam álláspontot és vontam le következtetéseket.