Vezetői kihívások a XXI. században - Táncsics Richárd (2018)
Szakdolgozatom tárgyának korunk egyik érdekes témakörét, a vezetői kihívásokat választottam, ugyanis úgy vélem, hogy napjaink vezetői nehezebb helyzetben vannak, mint elődjeik. Egyszerre kell boldogulniuk a folyamatosan változó piaci helyzet adta kihívásokkal, továbbá a generációk, a globalizáció és a technológiai fejlődés okozta megmérettetésekkel. Első lépésben definiáltam a vezető fogalmát szakirodalmi aspektusból, majd betekintést kívánok nyújtani magába a vezetés témakörébe. Ezt követően arra igyekeztem választ találni, hogy napjaink vállalatainak milyen vezetőkre van szükségük ahhoz, hogy a siker reményében tudjanak fellépni versenytársaikkal szemben. Ehhez először is a vezetői szerepköröket vizsgáltam meg ugyanis, ha a vezető nem tesz eleget ezen szerepeknek, akkor – véleményem szerint – nem lesz képes hatékonyan irányítania rá bízott szervezetet. Ezek után a vezetői elhivatottság került vizsgálatom fókuszába, ugyanis meglátásom szerint egy vezető nem várhatja el beosztottjaitól, hogy elhivatottak legyenek a szervezet céljai iránt, ha ezen elhivatottság még a legfelső szinten sincs jelen a vállalat életében. Senki sem születik úgy, hogy birtokában van mindazon képességnek, melyek szükségesek bármilyen irányítói pozíció betöltéséhez. Nézőpontom szerint, – ahogy ezt a fejlődésről szóló fejezetben is kifejtettem – akkor válhat valaki képessé egy szervezet, vállalat, vagy csoport irányítására, ha felismeri saját képességeit, hiányosságait továbbá hajlandóságot mutat ezen elmaradásainak pótlására. Ehhez szerencsére rengeteg módszer áll napjaink vezetőinek rendelkezésére mind a munkahelyükön, mind azon kívül. Napjainkban az emberi erőforrás vált az egyik – ha nem a legfontosabb – erőforrássá. A piaci verseny kiéleződésével a vállalatok mindent megtesznek annak érdekében, hogy megfelelő számú, jól képzett munkaerővel lássák el szervezetüket. Ehhez pedig elengedhetetlenül fontos, egy hatékony, jól működő motivációs rendszer kialakítása, melynek létrehozásában kiemelt szerep hárul a vezetőre. Ám ehhez ismernie minden, a vállalaton belül fellelhető generációt és ezen korcsoportok sajátosságait, továbbá, hogy mit tekintenek a csoporttagok számukra motiváló erejűnek. Végezetül a vezető szervezetre és kultúrára gyakorolt hatásait kívántam bemutatni, ugyanis úgy gondolom, hogy bár a szervezeti kultúrát számos dolog képes befolyásolni, mégis a vezető az a személy, aki a legnagyobb hatást képes gyakorolni rá. Ahhoz viszont, hogy ezen hatás miértjét megértsük fontosnak tartottam bemutatni, hogy mely elemekből épül fel egy szervezet, továbbá, hogy ezen építőelemeket érő behatások hogyan hatnak ki a szervezeti kultúra egészére. Bár a vezető tevékenységének minden aspektusból történő vizsgálata messze meghaladná ennek a szakdolgozatnak a kereteit, úgy gondolom sikerült kiválasztanom azon tényezőket, melyek – véleményem szerint – leginkább fontosak ahhoz, hogy megértsük, hogy napjaink vállalatainak milyen vezetőkre lenne szükségük.