Az Egis Gyógyszergyár Zrt. és a Richter Gedeon Nyrt. gazdasági elemzése és összehasonlítása - Kónya Fruzsina (2018)
Szakdolgozatomban két nagy – hazai viszonylatban kiemelkedő – gyógyszergyártó cég, az Egis Gyógyszergyár Zrt. és a Richter Gedeon Nyrt. gazdasági helyzetét vizsgáltam meg. Célként tűztem ki a vállalatok vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének elemzését a 2013 és 2017 közötti időszakban, az Igazságügyi Minisztérium oldalán közzé-tett beszámolók alapján. A két vállalat eredményeinek összehasonlítását végeztem el a konszolidált beszámolók segítségével. Napjainkban egyre inkább bebizonyosodik, hogy a gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata. Egy olyan innovatív, folyamatosan fejlődő iparág, amely magas jövedelmezőséggel bír, emiatt érdekesnek találtam a gyógyszeripari vállalatok gazdasági elemzését. Így esett a választásom a gyógyszergyártó cégek gazdálkodásának vizsgálatára és összehasonlítására. Dolgozatom első két fejezetében a két gyógyszeripari vállalat került bemutatásra, melyben a vállalatok rövid történetét, tulajdonosi szerkezetét, valamint tevékenységi körét ismertettem. Ezt követően a beszámoló készítés jelentőségét, fontosságát fejtettem ki, illetve a cégek számviteli politikájának fontosabb részeit mutattam be. A következő fejezetben bemutatásra került a vállalatok gazdasági elemzésének mód-szere a szakirodalmak alapján, melyet mind az Egis Gyógyszergyár Zrt.-re, és mind a Richter Gedeon Nyrt.-re vonatkozóan megvizsgáltam. Dolgozatom fő egységét a vállalatok gazdasági elemzése képezte. Elsőként a vállalatok vagyoni helyzetének alakulását vizsgáltam – a mérleg eszköz és forrás oldalának részletes elemzésével – egészen 2013-ig visszamenően. A pénzügyi helyzetük alakulását a tőke-szerkezeti mutatók, a likviditás és a cash flow alapján véleményeztem. A vállalatok eredményét, jövedelmezőségi helyzetük értékelését pedig az értékesítési árbevételük alakulásának, valamint a jövedelmezőségi mutatók változásának vizsgálatával végeztem. Az összefoglaló részben kifejtem következtetéseimet és megállapításaimat a vállalatok gazdasági helyzetével, a vizsgált időszak alatt elért növekedésükkel, illetve fejlődésük-kel kapcsolatban. A két cég eredményeit magyarázatokkal alátámasztva értékeltem, és a pontosabb vélemény kialakítása érdekében összehasonlítottam azokat. Vizsgálataim során, arra a megállapításra jutottam, hogy mindkét vállalat – vagyoni, pénzügyi helyzetüket tekintve – rendkívül jó eredményekkel rendelkezik, folyamatos növekedés tapasztalható. Vizsgálataim rámutattak azon területekre, amelyek veszélyt rejtegetnek a vállalkozások gazdasági helyzetének alakulására, így végezetül javaslatokat fogalmaztam meg e területekkel kapcsolatban.