Az integrált vállalatirányítási rendszer hatása a hatékonyságra a Pandan Kft-nél - Nagy Dóra (2018)
A szakdolgozat célja a Pandan Kft-nél bevezetett új vállalatirányítási rendszer, az iBS, hatékonyságra gyakorolt hatásának ismertetése, különös tekintettek az utókalkulációs tevékenységre. Mindenekelőtt a választott vállalat működése, vevőköre és néhány fontosabb mutatószáma mentén, pénzügyi helyzetének alakulása kerül bemutatásra. A régi vállalatirányítási rendszer az SAP és az új vállalatirányítási rendszer, az iBS össze-hasonlítása segít a vállalatirányítási rendszerek, más szóval ERP-k általános áttekintésében. Az SAP működtetése folyamán felmerülő nehézségek, mint a pénzügyi integráció hiánya, a gyártási folyamat virtuálisan történő nyomon követésének hiánya és a naprakész készletérték hiánya generálták a döntést, mely alapján megtörtént az ERP cseréje. A javító intézkedéseknek köszönhetően az iBS bevezetése által egy olyan integrált vállalatirányítási rendszer működik a cégnél, mely alkalmazkodik a technológiai sajátosságokhoz. Az új vállalatirányítási rendszer bevezetéséből adódó előnyök megvalósulása, önmagában is hatékonyság növelő. Ezen felül a iBS-ből kigyűjthető gyors, pontos és releváns adatok megléte hívta életre a felső vezetés döntéstámogatását segítő kimutatások elkészítését. Lehetőség nyílt a termékek utókalkulációjára. A kalkulációs tevékenység pillére egy alaptábla kalkulálása, melynek eredményeként meghatározhatóvá válik a különböző üzemrészek berendezéseinek egyetlen munkaórányi tevékenysége, vagyis a rezsiköltsége. Ellenőrizhetővé válik, ezáltal a különböző termékek előállításának ára. Az utókalkulációk adatot szolgáltatnak a termékek eladási árainak ellenőrzéséhez, az esetleges gyártási nehézségek feltárásához, és megmutatják a munkavállalók egyéni teljesítményét is. Bónuszrendszer bevezetése valósulhatott meg, mivel pontosan kimutathatóvá és ennek következtében értékelhetővé, minősíthetővé váltak a munkavállalók termelési eredményei. Az utókalkuláció inspirálta az előkalkuláció kialakítását. Így nemcsak a tény adatok nyomon követése történik, hanem teljes terv-tény eltérés elemzése is. Mint minden új folyamat, úgy az új vállalatirányítási rendszer, vagy az utókalkulációs tevékenység bevezetése során is merültek fel nehézségek. Ezek megoldásával, kijavításával azonban, egy hasznos, eredményességet növelő, hatékonyabb működés valósulhat meg.