Egy építőipari vállalkozás növekedési lehetőségeinek pénzügyi vizsgálata - Farkas Kitti (2018)
A témaválasztásomat egy szakirodalmi hivatkozással és az érdeklődési körömmel az alábbiakban indoklom: 1. A nem pénzügyi üzletgazdaságban realizált hozzáadott érték több mint fele a kis- és középvállalkozások érdeme. A foglalkoztatás területén kiemelném az ingatlanügyleteket, szakmai tevékenységeket és az építőipart, ahol részarányuk 90% (Hágen – Holló, 2017). 2. Az egyetemi tanulmányaimban kiemelkedő érdeklődéssel fordultam a vállalatok működésének vizsgálata és döntések előkészítése felé. Úgy gondolom, hogy a döntésmeglapozás és a megfontolt döntéshozatal, valamint a döntések realizálásakor ki nem hagyható szempont a vállalkozás életciklusának és piaci környezetének azonosítása. Itt egyúttal a jelenlegi szituáció körültekintő feltárása és a várható változások vizionálása – különösen tervek és kalkulációk szintjén – sem maradhat el. A dolgozatom célja: a CREATON South-East Europe Kft. gazdálkodásának gyenge és erős pontjait feltárni, továbbá javaslataimmal hozzájárulni a hátráltató tényezők mérsékléséhez, és az előnyök hangsúlyozásához. Úgy gondolom, hogy a vállalkozás pénzügyi átvilágítását követően tudok olyan operatív pénzügyi tervet összeállítani, amely a vállalat számára is hasznos információkat tartalmaz, így hozzájárul a további növekedéséhez. Az 1. fejezetben tanulmányoztam a hazai és a nemzetközi életciklus modelleket, kiemelten a növekedés ismérveit, majd 2. fejezetben a CREATON South-East Europe Kft. működési paramétereinek vizsgálata után megállapítottam azt, hogy a vállalkozás az érett növekedés életszakaszában van. Ezt követően, a 3. fejezetben, a klasszikus pénzügyi elemzés keretében és a DuPont módszer alkalmazásával komplex képet kaptam a vállalkozás gazdálkodásáról. A vállalkozás gazdálkodásának erőssége a jövedelmezőség, a befektetett eszközök megtérülése és a versenytárshoz viszonyított működési költséghányad. A kft. likviditás vizsgálatakor a 2017. évi kedvezőtlen eredmények hátterében lassan fizető vevők, behajthatatlan követelések és jelentős készletállomány áll. A 4. fejezetben a többlépcsős finanszírozási döntéshozatal módszertanát alkalmazva feltérképeztem a vállalkozás finanszírozási gyakorlatát, és megállapítottam azt, hogy képes működését önerőből finanszírozni. Az 5. fejezetben az operatív pénzügyi tervezésnél árbevétel alapú tervezési módszertant alkalmaztam, s az 5 százalékos növekedési előrejelzésemet pedig a tendenciára és az aktuális terv/tény controlling adatokra alapozva feltételeztem. A növekedési ráták számszerűsítése után azt tapasztaltam, hogy az előre jelzett növekedés a forrásszerkezet változását nem idézi elő.