A nők érvényesülése a magyarországi munkaerőpiacon - Zséder Klaudia (2018)
Pályakezdőként érdekelt, hogy hazánkban milyen lehetőségeim vannak a munkaerőpiacon nőként, ezért éreztem fontosnak, hogy szakdolgozatom témájaként információkat tudjak kapni ezzel kapcsolatban. Kíváncsi voltam, hogy alapvetően egy nő Magyarországon milyen esélyekkel rendelkezik, ha karriert szeretne befutni? Hiszen a mai világban mondhatni mindenki életében egyre nagyobb teret kap a függetlenedés, ebből adódóan szerettem volna rálátást kapni, hogy a gyermekvállalási időszakot egy nőnek milyen formában kell megoldani az életében, ha munkája során feljebb szeretne lépni vagy esetleg egy vezetői pozíciót is megszeretne pályázni. Valamint ezek alapján az is érdekelt, hogy különböző típusú munkahelyen milyen megoszlásban vannak jelen a férfi és a női munkavállalók. Ahhoz, hogy mindenre választ tudtam kapni, elsősorban több szakirodalmi könyvet és online felületet tanulmányoztam át, hogy az elmúlt időszak alatt milyen változások történtek a női dolgozók munkaerőpiaci helyzetével kapcsolatban, illetve, hogy még közelebbről is kapjak információkat, ezért a primer kutatás két eszközét is segítségül vettem. A szakmai gyakorlatomat egy fejvadász cégnél töltöttem és volt lehetőségem a cég 3 különböző iparágú megbízó partneréhez eljutnom, ahol a vállalatok humán erőforrás igazgatóival, valamint vállalatvezetőivel sikerült interjú formájában megtudnom, hogy az ő szervezeteiken belül a női foglalkoztatás milyen formában néz ki és épül fel. Úgy gondolom ez nagy lehetőség volt számomra, hiszen két vállalat esetén elmondható, hogy férfiasodott iparágú szervezetek, ami kérdéseim megválaszolásánál volt érdekes, hiszen ez egy nagyobb rálátást mutatott alapvetően a magyarországi munkaerőpiacra, hogy a női dolgozók ilyen cégeken belül milyen esélyekkel rendelkeznek. A másik kutatási eszközként pedig a kérdőívet használtam, ezzel az eszközzel pedig két vállalaton belüli női dolgozóktól szerettem volna rálátást kapni arra, hogy ők hogyan látják a nők helyzetét egy szervezeten belül. Szerettem volna megtudni, hogy mit gondolnak arról, hogy ilyen férfiasodott iparágú vállalatokon belül egy nőnek gyermekvállalási időszakát milyen formában segítik, valamint van-e lehetősége az előrelépésre a ranglétra fokán. Valamint kíváncsi voltam arra is, hogy ezeknél a szervezeteknél van-e esélye egy nőnek vezetői pozícióba kerülni, illetve ők mit gondolnak egy női vezetővel kapcsolatban. Összességében arra is szerettem volna rálátást kapni, hogy a nők és a férfiak megoszlása milyen mértékű és úgy gondolom, hogy sikerült ezek által olyan információk birtokába jutnom, hogy le tudtam vonni a következtetéseket azzal kapcsolatban, hogy a mai életben egy nőnek milyen nehézségekkel kell megküzdenie, valamint milyen lehetőségei vannak a munkaerőpiacon.