Aktuális helyzetkép a Modern Városok Programjáról Sopron példáján - Világos Ingrid (2018)
A városfejlesztés témája már közgazdasági tanulmányaim során is érdekelt, így a Modern Városok Programjának soproni fejlesztései jó témát szolgáltattak diplomamunkám megírásához. Leginkább azért éreztem tökéletes választásnak a témát, mert soproni lakosként fontosnak tartok minden olyan kezdeményezést, amely gyarapítja városunkat és környezetét. Munkám fő célja, hogy a helyi gazdaságfejlesztés elméleti és gyakorlati ismertetése után, közelebbről bemutassam az elmúlt években hazánkban zajló városfejlesztési programokat, mert ezek tapasztalatai nagyban hozzájárulnak, és segítik a most és a jövőben tervezett ilyen jellegű programok sikerét. Ezután, a most zajló Modern Városok Programját mutatom be, ami magába foglal-ja a jogszabályi hátteret, a finanszírozási keretet és a megvalósuló soproni fejlesztéseket, amelyben nagy segítségemre voltak a Soproni Önkormányzattól kapott dokumentumok és információk. A dolgozat második felében nagy hangsúlyt fektettem a primer kutatásra, amelyben egy interjú és egy kérdőív kiértékelést is végeztem, mert fontosnak tartottam a „megvalósító” és az érintett szemszögéből is megnézni a soproni fejlesztéseket. Olyan lényeges kérdésekre keresem a választ, mint hogy várhatóan mennyiben fognak hozzájárulni a tervezett fejlesztések Sopron és a lakosok életéhez, és hogy milyen fejlesztési ötleteket valósítana meg Sopron lakossága? Utolsó lépésként az összegyűjtött tapasztalatok, a rendelkezésre álló szakirodalmak és az interneten fellelhető cikkek olvasása után, összefoglaltam saját véleményemet és javaslataimat a jövőbeli fejlesztésekkel kapcsolatban, szem előtt tartva Sopron hosszú távú fenntarthatóságának és növekedésének biztosítását.