Az egyéni vállalkozások adózása - Szakács Andrea (2018)
Szakdolgozatom témája az egyéni vállalkozások bemutatására, jogszabályi hátterére, a gazdasági szerepére, valamint az adózási lehetőségekre terjed ki. Témaválasztásom az egyéni vállalkozók adózására esett, hiszen rendkívül közel áll hozzám. Rengeteg vállalkozás található az ismeretségi körömben, így fontosnak érzem, hogy naprakész információkkal tudjak szolgálni mindazoknak, akikben felmerül bármilyen kérdés a témával kapcsolatban. Céljaim közé tartozik egy saját vállalkozás létrehozása, amelyet a későbbiekben szeretnék majd továbbadni a gyermekeimnek. Szakdolgozatom célja, hogy naprakész információkkal rendelkezzek, valamint hogy saját vállalkozásom indítása előtt átfogó képet kapjak az adózási lehetőségekről. Így a későbbiekben a legjobb döntés meghozatalát megkönnyíthetem és pénzt spórolhatók meg. Az alkalmazott módszereket tekintve a jogszabályi háttér illetve a vonatkozó szak-irodalmak áttekintése volt a legjellemzőbb. Emellett az adatok szemléltetése diagramokon valamint a statisztikai adatgyűjtés is szerepet kapott. Dolgozatom elején az egyéni vállalkozói szerepekre térek ki, valamint arra, hogy a magyarországi állami bevételeknek mekkora részét képezik a vállalkozói adók. Ezt követően egy általános képet szeretnék adni az egyéni vállalkozások alapításáról, tevékenységéről, előnyeiről, hátrányairól. Ismertetem az egyéni vállalkozások adózási lehetőségeit, a vállalkozói személyi jövedelemadót, az átalányadót, a kisvállalkozói adót valamint az egyszerűsített vállalkozói adót. Majd példákon keresztül elemzem a négy lehetőséget és következtetéseket vonok le. Mi szerint a legrosszabb lehetőség az egyszerűsített vállalkozói adó, melynél a be-vétel összege tartalmazza az általános forgalmi adót is. Költségeket elszámolni nem lehet, az adó mértéke pedig 37%. A számítás menete a vállalkozói személyi jövedelemadó esetén legösszetettebb, kis bevételek mellett magas adófizetési kötelezettséget von maga után. Pozitív azonban, hogy a kedvezmények elszámolásra kerülnek. Az átalányadó nagy bevételek mellett a legjobb választás lehet, a költségek elszámolhatóak, az adó mértéke nem túl magas. A kisvállalati adó a legnépszerűbb lehetőség, hiszen 12.000.000 forint bevétel alatt mindössze 600.000 forint adófizetési kötelezettség keletkezik, valamint a helyi iparűzési adót kell megfizetni. Fontosnak tartom, hogy a döntések meghozatala előtt könyvelő tanácsát kérjék az egyéni vállalkozók, mely által rengeteg pénzt spórolhatnak meg.