Áruátvételi reklamációs folyamat az Audi Hungaria Zrt-nél az e-tron Achse termékre értelmezve - Pintér B. Bianka (2018)
A szakdolgozat fő célja, hogy részletesen bemutassa az Audi Hungaria Zrt. áruátvételi, és reklamációs folyamatait. Folyamatelemzés segítségével felfedi egy olyan észlelési rendszer fejlesztési hibáit, és optimalizálási lehetőségeit, amely a vállalat belső fizikai folyamataiban fellépő, egyértelműen beszállítói hibákra visszavezethető veszteségeket feltárja, azokat in-tézkedésekkel minimalizálja, illetve megszünteti azokat. A dolgozat első fejezete foglalkozik a logisztika általános, és a szállítmányozási rendszerek részletes bemutatásával, azok előnyeinek, és hátrányainak részletes bemutatásá-val. A szakirodalmi áttekintésre alapozva, az Audi Hungaria Zrt. általános ismérveinek, és logisztikai rendszerének bemutatásán keresztül, az e-tron Achse beszállítói folyamatának workflow modellel készült elemzése nyomán ismerteti a beszállítói, áruátvételi és reklamá-ciós folyamatot, és magát az e-tron Achse terméket. A vizsgált folyamatokból levont következtetések, és hibák összefoglalását követően, azokra fejlesztési, és optimalizálási javaslatok kerültek kidolgozásra, annak tükrében, hogy a jelenleg tesztelés alatt álló projektek hiányosságainak cizellációjával, azok később beépít-hetők legyenek az egész motorgyár áruátvételi folyamatába, csökkentve ezzel a vállalat időveszteségeit, és minimalizálva az ebből fakadó deficitet.