A kisfeszültségű OKKEN termék gyártási folyamatának célja és felhasználása - Németh Kitti (2018)
Schneider Electric Zrt a világ vezető vállalata a villamos ipar területén. A vállalat 180 éve működik történelmünkben. Világszerte ismert nagy multi cégről beszélhetünk, mely-nek néhány kisebb vállalatát Magyarországon is megtalálhatunk. Ezek közé tartozik az or-szágon belül Zalaegerszegen a Schneider Electric Hungary Villamossági Zrt. A vállalat kis és középfeszültségű fiók – és elosztó berendezéseket gyártásával foglalkozik. A Schneider Electric Industries SAS egy európai multinacionális vállalat, amely az energiagazdálkodásra, az automatizálási megoldásokra, a hardverekre, szoftverekre és szolgáltatásokra szakosodott, A vállalat francia származású, székhelye Rueil-Malmaisonban és Grenoble Világkereskedelmi Központban található, nagyobb leányválla-latokkal szerte a világon. Ez egy Fortune Global 500 cég, amely nyilvánosan kereskedik az Euronext Exchange-en, és része az Euro Stoxx 50 részvénypiaci indexnek. A Schneider Electric a Square D, Pelco, APC és mások anyavállalata. 2016-tól a cég közel 144.000 alkalmazottat foglalkoztat mintegy 100 országban. A Schneider Electric Villamossági Zrt a világ vezető vállalata a villamos ipar területén. A Francia Schneider cég a Logisztikai központ, melynek leányvállalatai közé tartozik a zalaegerszegi Schneider Electric Zrt, amely kis-és középfeszültségű kapcsoló és elosztó be-rendezések gyártásával foglalkozik. Ezen belül három termékét különböztethetjük meg: OKKEN, SM6 és MCset. Záródolgozatom célja, hogy a cégen belüli logisztikai folyamatokat által alkalmazott logisztikai tevékenységeket, folyamatokat szemléltessem, kielemezzem. Dolgozatommal egy átfogó képet szeretnék nyújtani egy nagy múltú vállalat logisztikai rendszerének sikeres működéséről, folyamatairól, problémáiról és ennek megoldásairól. Emellett szerettem volna bemutatni, hogy egy nagy multinacionális cég, ha a szakirodalomban előírtakat meg-felelően is próbálja a vállalatát működtetni, ez a jó körülmények és precíz munka ellenére is kihívást jelenthet. Nehéz lépést tartani a piacon való kiélesedett versennyel és a vevői igények minél magasabb kielégítésével, valamint az új, folyamatosan változó technológiával. Hogy pontos betekintést nyerjünk, képet mutatok, mint szakirodalmilag, mint a cég által vezetett Be-szerzésről, Termelésről és Raktározásról, majd az előállított késztermékek és félkésztermékek ki-és beszállításáról, valamint egy fontos tevékenységről a Készletgazdálkodásról. Így pontos képet kapunk mind a folyamatról, mind a felmerülhető hibákról, melyet SWOT-analízissel elemeztem. A szakdolgozatom témáját a cég által gyártott, OKKEN nevű kisfeszültségű fiókberendezés köré építettem. Úgy gondolom az OKKEN termék egy gyorsan forgó anyag a termelés során, és felhasználást és a vevői megrendeléseket tekintve igen fontos értékű. A 180 évnyi tapasztalattal rendelkező Schneider cég számára nagyon fontos a vevői elégedettség, így törekednek 100%-os kielégítésükre. Ebből következőleg folyamatos fejlődéssel, modernizációval, projektek elnyerésével, dolgozói megbecsüléssel tudja biztosítani termelésének harmonizált lefolyásait a cél érdekében. Tapasztalataim folyamata során a vállalatnál, problémaképpen észleltem, hogy egy OKKEN termék elkészítése nem olyan zökkenőmentes. A sínek és gyűjtőinek alapvető részei az OKKEN fiókberendezéseknek, mivel ezen vezetik az áramot és e nélkül a termék nem működőképes. A fő probléma a megrendelés és „időben való megérkezés kérdése, melyből nem csak a termelés megcsúszása következik be, hanem a cég által legfontosabb, a vevői elégedetlenség, aminek komoly következményei lehetnek egy multinacionális cégen belül. Megoldásképpen két lehetőség áll fent: más beszállító keresése a sínek rendelése érdekében, vagy az üzemen belüli sínek és gyűjtősínek „sajátkezű” előállítása. Ennek válaszára összehasonlítottam a rendelkezésre álló optimális tételnagyságú összeget és számítással igazoltam a megfelelő döntés javaslatot.