Személyzetfejlesztés a logisztikában - Németh Andrea (2018)
Személyzetfejlesztés a logisztikában című szakdolgozatomban egy soproni faipari vállalat logisztikai osztályát vizsgálom. A dolgozat megírásának célja, hogy segítséget nyújtsak a választott szervezetnek abban, hogyan lehetne a jövőben a logisztikai munkaköröket fejleszteni. A vizsgált fejlesztési terület választásának oka, hogy az elmúlt pár hónapban nagy szervezeti változások következtek be a területen és az így kialakult helyzetet vizsgálva a jövőben nagy segítséget kell nyújtania a vezetőségnek a munkavállalók számára. A vállalat vizsgálata során megállapított problémákra kerestem a megoldásokat a dolgozatban, így segítve a szervezeti működés megújulását és fejlődését. A személyzetfejlesztésben a vállalat vezetőségének nagy szerepe van abban, hogy a munkavállalókat meg tudják-e tartani, amit az emberi erőforrás menedzsment közreműködésével érhetnek el. Feladatuk, hogy a munkavállalóik képességeit folyamatosan fejleszszék és tudásukat napra készen tartsák. Ezek mellett fontos a megfelelő munkahelyi légkör, munkaeszközök biztosítása, valamint a megfelelő jutalmazási és ösztönzési módszer megválasztása és használata. Az emberi tényező az egyik legfontosabb erőforrás a vállalatok életében, akiknek megtartása, ösztönzése, motiválása a legnagyobb kihívás a vezetőség számára. Ahhoz, hogy a vállalatok biztosítani tudják a munkavállalóknak a lehetőségeket, az egyének fejlődni akarása is elengedhetetlen ahhoz, hogy a vállalattal és világ fejlődésével tovább haladhasson. A dolgozat másik fő témaköre a logisztikai folyamatok, amelyek végigkísérik a vállalati működést, az alapanyag beszerzéstől egészen a késztermékek vevőkhöz történő kiszállításáig. A vállalati tevékenységek összehangolt működésének megszervezése a logisztika feladata. A világunk fejlődése felgyorsult és ez a folyamat a jövőben is folytatódik, ezért minden vállalatnak és munkavállalónak nyitottnak kell lennie és lépést kell tudniuk tartani az őket is érintő változásokkal.