Egy mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó nyilvántartási kötelezettsége és adózási feladatai - Illés Martin Roland (2018)
Szakdolgozatomban egy mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó nyilván-tartásait és az azokból összeállítható személyi jövedelemadó bevallás elkészítésének folya-matát szeretném bemutatni. A dolgozat első részében az információs rendszerekről írtam, mert az egyéni vállal-kozók által vezetett nyilvántartások összefüggenek egymással, egy rendszert alkotnak és így teszik lehetővé az egyes kötelezettségek teljesítését. Ebben a fejezetben megismerkedhe-tünk az információ és az információs rendszerek fogalmával, fajtáival, valamint a számviteli információs rendszerekkel, amely a legközelebb áll az egyéni vállalkozók információs rend-szeréhez. A diplomamunkám második fő fejezetében az egyéni vállalkozókról fejtem ki az ál-láspontomat. Általános ismereteket kaphatunk ezáltal arról, hogy kik lehetnek egyéni vál-lalkozók, milyen adózási lehetőségek közül választhatnak, illetve a törvény milyen nyilván-tartási formák vezetését írja elő a számukra. Olvashatunk arról is, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár, ha egyéni vállalkozást működtetünk. Az adózási formáknál négy lehe-tőséget fejtettem ki, a tételes költségelszámolást, az átalányadózást, a kisadózó vállalkozá-sok tételes adóját, valamint az egyszerűsített vállalkozói adót. Ezek közül is bővebben a tételes költségelszámolást taglaltam, hiszen a dolgozatom harmadik fő fejezetében bemuta-tásra kerülő egyéni vállalkozó ezt az adózási formát választotta a bevallása elkészítéséhez. A törvény által előírt nyilvántartások ismertetésével folytattam a második fejezetet. A sze-mélyi jövedelemadó törvény ebben az esetben alap- és részletező nyilvántartások vezetését írja elő a vállalkozók számára. A harmadik fő fejezet a dolgozatomban egy konkrét egyéni vállalkozó bemutatása. A középiskola elvégzése után egy könyvelőirodában helyezkedtem el, ezáltal ismerhettem meg őt a munkám során, és ezért választottam az ő jellemzését. Ezt a szakaszt is egy általá-nos bemutatással kezdtem, amelyben megtudhatjuk, hogy ki az egyéni vállalkozó, milyen tevékenységet folytat és miért alkalmas ő a szakdolgozatomban leírtak alátámasztására. Ez-után következik a nyilvántartásainak bemutatása. A legtöbb vállalkozásnál megjelenő nyil-vántartások mellett olyanokat is ismertettem, amelyek speciálisak és inkább csak a mező-gazdasági ágazatban jellemzőek. Ezeket a személyi jövedelemadó törvény sem írja elő, azonban a kötelezettségek teljesítéséhez nélkülözhetetlenek. A fejezet zárásaként az egyéni vállalkozók legfőbb bevallásának, azaz a személyi jövedelemadó bevallás elkészítésének folyamatát vezettem le, amely a vállalkozó 2017. évi jövedelmét határozza meg. Összességében az volt a célom a dolgozattal, hogy bebizonyítsam azt, hogy az egyéni vállalkozóknál is alkalmasak a nyilvántartások a vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzet megállapítására.