A pénzforgalmi elszámolás bemutatása adózási és számviteli szempontból - László Zita (2018)
Szakdolgozatomban az általános forgalmi adóról, azon belül is a pénzforgalmi elszámolásról írok, mely sokak körében kevésbé ismert és kevésbé elterjedt adózási mód, ám megismerése hasznos lehet, hiszen meglehetősen kedvező általános forgalmi adó fizetési mód-szer a kis-és középvállalkozások számára. 2013. január elseje óta alkalmazhatjuk, ezért viszonylag kevés ismeretanyag áll rendelkezésünkre. A pénzforgalmi áfa témakörének ismeretéhez szükségünk van arra, hogy adózási és számviteli szempontból is naprakészek legyünk. Ezen szakterületek kialakulása és alapvető szabályaik bemutatása után az adózás témakörén belül az általános forgalmi adó ismertetése szükséges. Az alapvető áfa szabályok leírása után következhet a pénzforgalmi áfa meg-ismerése. Amennyiben egy adózó alkalmazni szeretné ezt az adózási módot, a törvény által előírt követelményeknek kell megfelelnie, majd ezek teljesítése után, jelezheti az Adóhatóság felé bejelentkezési szándékát. A bejelentés, és a feltételek leírása után szükséges annak bemutatása, hogy milyen hatással van a könyvelésre, ha ezt az adózási módot választjuk. A pénzforgalmi elszámolás azt jelenti, hogy az áfát csak akkor kell megfizetni, amikor a számla kiegyenlítésre kerül, és akkor lehet levonni, amikor azt kiegyenlítettük partnerünk felé. Mivel az áfa megfizetése és levonása is eltér az általános esettől, részletes leírás szükséges ahhoz, hogy hogyan könyveljük a kimenő számlákat, a beérkező számlákat és ezek kiegyenlítését is, hiszen pénzforgalmi áfa alkalmazásakor ez mind módosul. A fentiek bemutatása után az alkalmazásuk során felmerülő hétköznapi problémákra szeretnék kitérni. Gyakran előfordulnak olyan esetek, melyek a törvényi szabályozásban konkrétan nincsenek leírva, alapos kutatás szükséges ahhoz, hogy helyesen járjunk el. Ilyen felmerülő kérdés lehet, hogy kire vonatkozik a pénzforgalmi áfa, mi a teendő behajthatatlan követelés, előleg számla befogadása vagy kiállítása esetén, vagy bankkártyás fizetés során, hiszen ezen esetekben is adódhatnak kérdések. Fontos megjegyezni, hogy a pénzforgalmi elszámolás hasonlítható az egyszeres könyvvitelhez, ennek elemzése is megtörténik a szakdolgozatban. Az ismertetett adózási mód választása jelentős előnyökkel járhat, melynek vizsgálata is elkészült a szakdolgozat végén. A pénzforgalmi áfa alkalmazása során nem tekinthetünk vissza hosszú múltra és nem tudhatjuk, hogy mennyire van jövője. Megismerése azonban a jelenben nagy segítség lehet, a technikai fejlődésnek köszönhetően, tekintettel arra, hogy a tervek szerint az Adóhatóság jelentősebb szerepet vállal a bevallások elkészítésében és a jövőbeni alkalmazásában.