Az éves beszámoló, mint a tájékoztatás eszköze, készítésének fázisai, módszertana - Rozman Renáta (2018)
Szakdolgozatom témájának az éves beszámoló, mint a tájékoztatás eszköze, készítésének fázisai, módszertana című témát választottam. Témaválasztásomat két tényező befolyásolta. Elsősorban a Soproni Egyetem Pénz-ügy és számvitel szakon megszerzett tudást szerettem volna kamatoztatni, másodsorban a Flextronics International Termelő és Szolgáltató Vámszabadterületi Korlátolt Felelősségű Társaságnál 2015/16-os évben és 2018-as évben szakmai gyakorlat során megszerzett tapasztalatokat szerettem volna felhasználni. Témaválasztásom után egyértelművé vált, hogy a Flextronics International Kft-t fogom elemezni, mivel a cégnél hozzáférést kaptam belső dokumentumokhoz, prezentációkhoz, melyeket felhasználhattam a szakdolgozat összeállítása során. Szakdolgozatom célja, hogy a vállalaton keresztül gyakorlati megközelítéssel be tudjam mutatni az éves beszámoló nélkülözhetetlenségét. Véleményem szerint egy vállalkozásnál kiemelkedő figyelmet kell fordítani az elmúlt évek beszámolóinak vizsgálatára. A beszámolókból nyerhető adatokból számítások segítségével átfogó képet kaphatunk egy vállalat helyzetéről. A vezetőség számára fontos, hogy a beszámolót áttekintse, kiértékelje, hogy a további célokat megfelelően tudja kialakítani. A jövőre nézve hasznos információkkal tud szolgálni a különböző piaci szereplők számára, mint a cég befektetőinek, illetve a partnerereinek. Napjainkban fontos, hogy mindig alkalmazkodni tudjunk a változó piaci helyzetekhez és mindig naprakészek tudjunk lenni. Amelyik cég ezt nem teszi, az kiszorul a piaci versenyből, egy idő után gazdaságtalan lesz a működése és akár csődbe is mehet. A dolgozat első felében egy szakirodalmi áttekintés látható, majd ezt követően a vállalat bemutatása és az éves beszámolóból nyerhető adatok alapján az elemzés elvégzése. Az elemzés során a Flextronics International Kft. éves beszámolóit vizsgáltam a 2012.04.01-2017.03.31-es időszak beszámolói alapján, főként a vagyoni, jövedelmi és pénzügyi helyzetre vonatkozóan. Összeségében elmondható, hogy az elmúlt években a világban és Magyarországon végbement gazdasági változások nehezen érintik a vizsgált vállalatot, különösen ki lehet emelni ebből a munkaerő hiányát. Dolgozatomban bemutatásra kerül majd, hogy miként oldották meg a munkaerőhiányt a vállalatnál, amely jelentős terheket jelentett számukra.