A FALCO Zrt. mint energiatudatos vállalat image-nek megismertetése és az ehhez szükséges PR program kidolgozása - Németh Dávid (2018)
Szakdolgozatom témájának gerincét, egy PR program kidolgozása alkotta, melyet a szakmai gyakorlatomnak helyet biztosító szombathelyi forgácslap gyárban, a FALCO Zrt.-ben ké-szítettem el. A három és fél hónapos gyakorlati időm alatt, lehetőségem adatott arra, hogy a marketing és PR osztályokon végezzem fő feladatimat, mellyel sok információt és tapasz-talatot tudtam szerezni melyek elengedhetetlenek voltak a programterv kidolgozásához. A PR program kidolgozásának fő témáját az adta, hogy a FALCO Zrt. szerette volna bemutatni a saját image-t, mint energiatudatos vállalat, és ezt a fent említett program keretein belül szerette volna megvalósítani. Ezen folyamatnak több előzménye is volt, melyet jobban körbe kellet járnom ahhoz, hogy megértsem, mi is van a program elkészítésének hátterében. A cég egy úgynevezett Virtuális Erőmű Program keretein belül meghirdetett pályá-zaton vett részt, melynek végeredménye képpen elnyerte a 2018-as év energiatudatos válla-lat védjegyét, mellyel bekerült egy elit körbe, továbbá egyedüli vasi cégként lett díjazott az idei évben. Ezt a címet azért kapta meg a cég, mivel számos olyan beruházást és fejlesztést hajtott végre az elmúlt évek során, amellyel a lehető legnagyobb mértékben tudta csökken-teni a káros anyag kibocsátását, mellyel egyrészt visszaszorította a környezet szennyezésé-nek szintjét, továbbá az új technológiák alkalmazásával rengeteg energiát tudott újrahasz-nosítani, valamint csökkenteni az energiafogyasztás szintjét. Továbbá számos olyan alap-vető tevékenységet hajt végre a cég, mellyel a hulladékgazdálkodás keretein belül óvja a fa nyersanyagokat, melyek ritka erőforrásnak számítanak ma már. Ezeknek köszönhetően nyerte el a cég ezt a díjat, és meg szeretné mutatni a társadalomnak és a gazdaság többi szereplőjének is, hogy mi az az irány, amelyet vett a cég, és hivatott fenntartani. A prog-ramban kialakított célközönség részét öt fő csoport képezi, melyek az alábbiak szerint ala-kulnak: Óvodások, általános iskolások, középiskolások, FOSZK/OKJ képzésben részt ve-vők és az egyetemisták. Eme csoportok esetében további tagolódások hajtódtak végre, az egyes kvalifikációs szintek és az elérési hatékonyság végett. A dolgozat során, a feltüntetett csoportoknak számos üzenet és elérési eszköz lett kidolgozva az alapján, hogy hogyan le-hetne a leghatékonyabb módon végrehajtani a programot, illetve elérni annak célját, mely az, hogy egyfelől megmutassa a jövő generációjának, hogy a fenntartható fejlődés mennyire fontos, másfelől pedig azt, hogy maga a cég megmutassa, hogy milyen szerepet tölt be a társadalomban és gazdaságban, mint felelősségteljes cég. A szakdolgozat keretében kidol-gozott PR program tervezetét, a cég, a gyakorlatban is szeretné alkalmazni, mely alapján megadatik az a lehetőség, hogy a tanulmányommal hozzájáruljak a vállalat értékteremtő folyamatához. Továbbá a kidolgozott tervek tanúbizonyságot nyerhetnek a gyakorlatban is a megvalósítási időszakban és az azt követő időintervallumban.