Európai Uniós pályázatok, mint a vállalkozásfinanszírozás lényeges alternatívái - Hidegh Emese Ildikó (2018)
A mikro-, kis-, és középvállalkozások évtizedek óta fontos szerepet vállalnak az Európai Unió és Magyarország gazdaságában. A szakdolgozat célja bemutatni ezen szektor rendelkezésére álló külső forrásokat, kiemelten a pályázatok jelentőségét. Ezen vállalkozásokat gyakran nevezik a gazdaság motorjának. A kkv-k versenyképességének fenntartásához elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű külső forráshoz jussanak, de gyakran komoly nehézségekbe ütköznek. A banki hitelek egyáltalán nem, vagy lényegesen rosszabb konstrukcióban állnak rendelkezésükre, mint a nagyvállalatoknak, ezért is jutnak a pályázatok nagy szerephez. Ennek hátterében egyrészt a pénzintézetek bizalmatlansága és kockázat kerülő magatartása, másrészt megfelelő fedezet rendelkezésre állásának hiánya áll. A korábbi pályázati ciklusok rendelkezésre álló elemzései mentén bemutatásra kerülnek a releváns támogatási konstrukciók. A jelenlegi időszak átmenetet képvisel a támogatási rendszerek között, a vissza nem térítendő támogatások helyett, a visszatérítendő forrásokra kerül egyre inkább a hangsúly. A visszatérítendő források közül a kamattámogatott hitelekre koncentrál a szakdolgozat. Bár az Európai Unió Bizottsága még nem döntött a költségvetés országok közötti elosztásáról, a Brexit és az új tagok belépésének hatására várhatóan Magyarországra kevesebb forrás juthat, a következő ciklusban így ezek a kamattámogatott hitelek várhatóan középpontba kerülhetnek. Egy magas pályázói hajlandóságú mikrovállalkozás konkrét példáján keresztül a dolgozat betekintést enged a pályázatok világába. Az A&P Szolgáltató Kft. egy 2004 óta működő vállalkozás, ami a mai napig az ügyvezető tulajdonában lévő 100% magyar tulajdonú vállalkozás. Az A&P Kft. 2007 óta minden rendelkezésére álló lehetőséget megragadott pályázati források bevonására, legyen szó kapacitásbővítésről, vagy munkaerő felvételéről. A vállalkozás nem csak vissza nem térítendő, hanem visszatérítendő támogatást is kapott. Ezen pályázatok hatása is bemutatásra kerül. A szakdolgozat végén a jövő elvárásai kerülnek kihangsúlyozásra. A digitalizáció elengedhetetlen azon kkv-k számára, melyek továbbra is lépést szeretnének tartani versenytársaikkal, valamint meg kívánnak felelni az egyre növekvő nagyvállalati elvárásoknak, előírásoknak.