Venezuela gazdasági fejlődésének elemzése - Papp Mercédes (2018)
Venezuela a kőolaj XX. század eleji felfedezését követően az egyik leggazdagabb dél-amerikai országgá vált, emellett a világ legnagyobb kőolajkészletét is magáénak tudhatja. A készletek felfedezésével a kőolaj fontos szerepet játszik az ország életében, a gazdaság alapjául szolgál. Venezuela kezdetektől fogva az olajiparból származó előnyeit igyekszik kihasználni a folyamatos gazdasági fejlődés elérése érdekében. A szakdolgozatomban vizsgált időszakban az ország életében jelentős politikai és társadalmi változások zajlottak le. Kezdetben Venezuelát lassú növekedés és a demokratikus elemek kiépítése jellemezte. A latin-amerikai állam történelmében új szakaszt jelentett Hugo Chávez hatalomra jutása, aki a korábbi politikai és társadalmi rendszert teljesen átformálta. Az általa megalkotott bolivári forradalom a korábban elfogadott normáktól elszakadva új feladatokat állított maga elé, mint például a szegénység felszámolása és a kőolajiparból származó bevételek folyamatos növelése. A chávezi rendszer eleinte sok támogatót szerzett, hiszen Chávez intézkedések látható eredményeket értek el, miközben a bruttó hazai termék növekedésével is jártak. A gazdasági fejlődés mellett azonban a demokratikus intézmények folyamatosan veszítettek jelentőségükből és az országban egy diktatórikus, az elnök személye köré kiépített rendszer alakult ki. Szakdolgozatomban Hugo Chávez tizennégy éves elnöksége alatt bekövetkezett változásokat, valamint a halálát követő gazdasági és szociális nehézségeket elemzem. A volt elnök által kialakított szocialista rendszer napjainkban működésképtelen gazdaságot, hiperinfláció és humanitárius válságot eredményezett az országban. A világpiaci árak csökkenésével a kőolajban gazdag ország már nem tud a megélhetéshez elegendő olajat kitermelni. Az infláció soha nem látott mértéket ért fel, amihez az egyre nagyobb szegénység is párosul. Hugo Chávez utóda Nicolas Maduro már nem tudta fenntartani a chávizmus rendszerét, intézkedéseivel tovább mélyítette a gazdasági válságot. A hatalmas elégedetlenség hatására mindennapossá váltak a tüntetések és a bűnözés. A válság a következő években a becslések szerint nem fog mérséklődni.