Alulhasznosított épületek hasznosítása Kőszegen - Szőke Bettina (2018)
Szakdolgozatom a város- és gazdaságfejlesztés témakörében készült, amely kapcsán Kő-szeg város helyzetét vizsgáltam. Nem csak azért esett a választásom erre a kisvárosra, mert itt élek, hanem mert számtalan lehetőséget látok abban, hogy hogyan lehetne a várost úgy fejleszteni, hogy az gazdaságilag jó hatással legyen rá. Az egyik ilyen lehetőség, amiről a dolgozatom szól, az a szálláshelykapacitás növelé-se. Úgy gondolom, hogy egy ilyen fajta befektetésnek több előnye is van. Az egyik, hogy így meg lehet óvni a történelmi épületeket a végleges pusztulástól, ezáltal a város összképe is javulna, a másik pedig, hogy fellendítené a gazdaságot is, hiszen ha az ideérkezők nem csak egy napot töltenek el a városban, hanem többet, akkor a helyben elköltött összeg is emelkedik. Emellett pedig jelentős munkahelyteremtéssel is járna a projekt. A téma kapcsán primer kutatást is végeztem, amiben arra voltam kíváncsi, hogy az emberek miként gondolkodnak az alulhasznosított épületek funkcióval való megtöltéséről. Valamint arra is rákérdeztem, hogy szívesen vennének-e igényben ilyen típusú apartmano-kat, vendégházakat. A kutatás eredményeként elmondható, hogy az emberek többsége tisztában van az-zal, hogy nagyon sok alulhasznosított régi épület van a városban, illetve azzal is, hogy a je-lenlegi szálláshely számot növelni kell. Az pedig, hogy a történelmi épületekben legyenek új szállások kialakítva, a válaszadók számára is megvalósítható, jól működő megoldásnak tűnik.