A helyi adók szerepe három nyugat-dunántúli település költségvetési bevételei között - Németh Vincéné (2018)
A helyi adókról szóló törvény önállóságot biztosít a helyi önkormányzatoknak. A képviselő-testület rendeletet alkothat a helyi adók bevezetéséről az önkormányzat illetékességi területén. A törvény előírásai szerint meghatározzák mely adónemeket és mekkora adómértékkel vezetik be. Az önkormányzatoknak olyan típusú és mértékű adókat kell kivetnie, amelyet az adózók elbírnak, de a lehető legnagyobb bevételt tudják elérni belőle, a feladatai ellátásához, tervezett kiadásaihoz elegendő legyen. Az adók, helyi adók kialakulásáról írtam dolgozatom első felében, majd az ezekhez szorosan kapcsolódó szabályozókról, a helyi adótörvényről és az adózás rendjéről szóló törvényről. A helyi adókról szóló törvényből megtudhatjuk, hogy milyen adókat vezethet be az önkormányzat, melyek ennek típusai, ki az adó alanya és az adókötelezettség kit terhel. Az önkormányzatok gazdálkodása részben röviden megismerhetjük azok működését és a bevételeiket. Megvizsgáltam a helyi adóbevételeknek a jelentőségét a gazdálkodás során. A településekkel megismerkedhetünk rövid történelmi bemutatásuk során. Az általam választott három település mindegyikén bevezették az építményadót, a magánszemélyek kommunális adóját és a helyi iparűzési adót. Héderváron ezeken az adónemeken kívül még idegenforgalmi adót és telekadót, Lébényben idegenforgalmi adót, Jánossomorján csak az előbb említett három adónemet vezették be. Célom, hogy bemutassam a települések bevételeit hogyan befolyásolják a kivetett helyi adók. Felkerestem az önkormányzatokat és interjút készítettem az ott dolgozó adóügyi ügyintézőkkel és a jegyzőkkel, illetve adatokat kértem tőlük táblázatos formában. Ezekből az információkból állítottam össze szakdolgozatomat. A helyi adók fontosságát és az ebből befolyt bevételek alakulását elemeztem adónemenként. Megnéztem a költségvetési bevételek mekkora részét teszi ki a helyi adókból befolyt bevétel. A meghatározott adómértékeket megvizsgáltam mindhárom településen. A késedelmes fizetésből és a hátralékokból eredő problémákról kérdeztem a jegyzőket. Végül a három település adóerő-képességét hasonlítottam a helyi adóból befolyt bevételeikhez. Az utolsó részben a három település lélekszámát és az egy lakosra jutó helyi adóbevételeket mutattam be. A helyi iparűzési adóból befolyt bevételek a legjelentősebbek a vizsgált önkormányzatoknál. Az adatokat, elemzéseket táblázatok és ábrák segítségével tettem feldolgozhatóbbá, látványosabbá.