A Schott Hungary Kft. termelés előkészítési folyamatának optimalizálása - Iszak Balázs (2018)
Manapság a szűkülő erőforrások következménye, hogy a vállalatok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek stratégiai és operatív folyamataik kitisztítására, optimalizálására. Rendkívül fontos, hogy kiemelten kezeljék a folyamatelemzést és -fejlesztést, hisz így a már meglévő erőforrások mellett jelentős hatékonyság, illetve termelékenység növekedést érhetnek el. A SCHOTT Hungary Kft. termelés előkészítési folyamatainak optimalizálása nem csak a szakdolgozatom címe, hanem a SCHOTT management által meghatározott éves vállalati lean projekt is. A projekt azért indult, mert a termelés előkészítési folyamatok jelenleg nagyrészt ad-hoc módon működnek. Három ember foglalkozik vele, de mind három ember máshogy végzi el a munkát, más lépésekben halad. Alapvetően ennek nincs ráhatása a termelés produktivitására, mert az operatív feladatokat mindhárom esetben elvégzik, viszont a háttérben a befektetett energia jelentősen eltér egymástól, sok esetben kárba vész. A projekt célja, hogy gondos, precíz folyamatelemzést követően, standard munkafolyamatok jöjjenek létre. Legyenek leírt munkautasítások, stabil, optimális folyamatok hogy később lehetőség legyen a folyamatok kontrollálására, eredményességének vizsgálatára, mérőszámok, mutatószámok létrehozására. A feladatom az volt, hogy a meglévő munkafolyamatokat elemezzem, javaslatokat tegyek a folyamatok átszervezésére, megszüntetésére, kombinálásra, majd az új folyamatot bevezessem. A módszerben hogy miként hajtom végre és koordinálom a projektet szabad kezet kaptam, ugyanakkor javaslatot is, hogy eszközként használjam a TWI módszert (Training within Industry).