Távol-keleti országok helye a világgazdaságban - Arnóczki Máté (2018)
Dolgozatommal beszeretném mutatni, hogy a Távol-Keleten, azon belül pedig DélKelet Ázsiában miféle integráció alakult ki, milyen tényezők juttatták el az ott lévő országokat arra a pontra ami alapján úgy döntöttek, hogy a közös fellépés lenne a legmegfelelőbb számukra. Rá szeretnék világítani az országok történelmében azokra a fontosabb pontokra, amik befolyásolták a világnézetüket és a globális politikával szembeni elhelyezkedésüket, gondolok itt arra, hogy a hidegháborúban és a későbbi években is a kialakult integráció elsősorban a saját érdekeit veszi figyelembe, ami nem egyszer változtatott már a terveken. Bemutatásra kerül az ASEAN, mint a területen kialakult legfontosabb integráció története, továbbá a tagállamainak az indítéka arra, hogy csatlakozzanak, vagy épp az alapítók között legyenek, ezzel egyben a főbb elveiket és céljaikat is megvizsgálom. Ezen túlmenően szeretném kifejteni részletesebben, hogy az ASEAN miféle nemzetekkel vette fel a kapcsolatot és velük milyen egyezményeket és szerződéseket kötött, ezen belül szó lesz a Kínával, Japánnal és Dél-Kóreával kötötteken túl, az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval kialakult kapcsolatról is. Ezekkel a kapcsolatban szó lesz a főbb témákról, a fontosabb pontokról és néhány már elért célról is, ami főleg a régió robbanásszerű fejlődéséhez vezetett, amit még a mai nap is szépen tartanak. Célom továbbá, hogy a dolgozatomban bemutassam a szervezetet és jobb rálátást kapjunk arról, hogy eddig mit ért el, milyen integrálódási szinten áll és mik, azok a tényezők, amik a tagállamokat összetartja, miféleképpen történt az integráció, értve ez alatt azt, hogy míg az Európai Unió tagjait felvételkor gazdasági és politikai átvizsgáláson is átesnek, vajon itt is jelen van-e. Fontos szempont, hogy a Dél-Kelet Ázsiai országok közötti együttműködés egyáltalán hasonlítható-e az európai példához. Az olvasmány végén pedig szó lesz a szövetség lehetőségeiről, és jövőbeli célokról, amit kitűzhet magának politikai és gazdasági téren. Ennek keretében szó lesz a már elfogadott egyezményekről, melyek négy vagy öt évre előre már meghatározzák a célokat és lehetőségeket. Nem nehéz ebből kikövetkeztetni, hogy szó lesz egy teljes Távol-Keletet magába foglaló integráció lehetőségéről és a Csendes-óceán térségét irányzó terjeszkedési lehetőségekről is. Be szeretném bizonyítani, hogy az ASEAN egy olyan lehetőséget nyújt a Távol-Kelet számára, ami a világgazdaságot is képes lehet megváltoztatni.