Fürdőszobai kiegészítő termékcsalád tervezése - Timár István (2018)
Szakdolgozatomban egy, a mindennapi életünkben helyet foglaló termékcsalád tervezését tűztem ki célul. Ennek a tervezési és kivitelezési, azaz gyártófolyamatának megtervezésének feladataival rengeteget tanultam, illetve ezekből vontam le következtetéseket. Kutatómunkámmal fényt derítettem a piaci igényekre, a termékkel kapcsolatos követelményekre. Ötleteket, koncepciókat fogalmaztam meg, melyek megfelelnek az igényeknek, illetve innovatív gondolatokat is magukban foglalnak. Egy négy darabos kerámiából készülő termékcsaládot terveztem, aminek a kivitelezésével és a kerámia anyag tulajdonságaival is meg kellett, hogy ismerkedjek. Minél beljebb ástam magam az adott témákban, annál jobban láttam át, hogy hogyan is fog megvalósulni az elképzelésem, illetve, hogy mennyi és milyen jó tulajdonságokkal rendelkezik maga az anyag. Az ötletek és a kutatás után a koncepciók kidolgozása következett, kezdve a méretek, elvárások meghatározásával, haladva a műszaki rajzok elkészítésén át, a 3D látványtervek készítésig. Itt is ügyelnem kellett az anyaggal való tervezéssel, hiszen a kerámiának száradási és égetési zsugorodása is van, nem is csekély, közel 15%. A gyártás tervezésben és prototípus készítésben az addigi elméleti tudást tudtam kiegészíteni és a szakmai segítséggel véghez is vinni. Az elkészült prototípust is dokumentáltam a dolgozatban. Az idő rövidsége miatt a technológiát tudtam teljesen bemutatni, de terveim közt szerepel a témával továbbra is foglalkozni, még az egyetemi tanulmányaim után is.