Napelem rendszer környezetvédelmi és energetikai vizsgálata a BPW-Hungária Kft-nél - Papp Judit (2018)
Kivonat Napelem rendszer környezetvédelmi és energetikai vizsgálata a BPW-Hungária Kft-nél A dolgozat bemutatja a megújuló energiaforrások jelentőségét, a napenergia jellemzőit és hasznosíthatóságát. A közvetlen hasznosítási módok közül a napelemeket és a velük való energiatermelést jellemzi. Továbbá sor kerül a fotovoltaikus rendszer elemeinek bemutatására. A dolgozat BPW-Hungária Kft napelem rendszerének példáján mutatja be a napenergia hasznosítás energiagazdálkodási, környezetvédelmi és gazdasági előnyeit, illetve hátrányait. A kutatás során felhasználtam különböző szakirodalmakat, összehasonlításokat végeztem a szakirodalmak és BPW-Hungária Kft-nél gyűjtött adatok alapján. A rendszerfelügyelet adataival különböző számításokat végeztem, és következtetéseket vontam le. Az eredmények során pozitív tapasztalatokkal gazdagodtam és számos előnyös tulajdonságról bizonyosodtam meg a napelemes rendszer használatát illetően. Abstract Environmental and energetic investigation of solar panel system at BPW-Hungaria Kft. The thesis presents the significance of renewable energy sources, the characteristics of solar energy and utilization thereof. Among its direct utilizations, solar cells and their capabilities to produce energy are characterized. In addition, the elements of the photovoltaic system will be presented. The thesis touches on the advantages and disadvantages of solar energy, the environmental issues connected to it, and the economics of its utilization with the help of BPW-Hungaria Kft's photovoltaic system. During my research, I took use of research publications and compared information from said publications and data provided by BPW-Hungaria Kft. With the datas of the system supervision I made various calculations and deduced conclusions. In the result, I gained positive experiences and I have been assured of the benefits of the solar panel systems provide.